Praatje voor de vaak
Het is zo’n mooi statement: “Als patiënten inzage krijgen in facturen van zorgaanbieders, gaan ze 10 tot 20 procent minder zorg gebruiken”. Loek Winter zei het afgelopen vrijdag op het Skipr-congres e-Health, innovatie en bedrijfsvoering. En met Winteriaanse logica voegde hij eraan toe: “1500 euro voor een operatiekamer is veel geld als je voor 700 euro op vakantie kunt naar de zon.”
Zo hou je congresbezoekers wel wakker. Maar zeg je er ook echt iets wezenlijks mee? Iets waarvan je over twee jaar kunt zeggen: Zie je wel, ik heb het voorspeld. Ik betwijfel het. Je weet dan wel dat die operatiekamer 1500 euro kost, maar wat doe je als patiënt met die informatie? Zeg je dan: “Ik bied 1100”? En tegen wie moet je dat zeggen trouwens? De gemiddelde patiënt kent de weg in de zorg niet, laat staan dat hij weet hoe de geldstromen lopen of dat hij ze kan beïnvloeden.
Nog afgezien daarvan: natuurlijk is 1500 euro voor een operatiekamer veel geld. En natuurlijk is 700 euro uitgeven voor een zonvakantie leuker. Maar als je ziek op je strandbedje ligt omdat je ervoor hebt gekozen die operatie niet te ondergaan, doe je toch iets verkeerd. Bovendien ben je voor die operatiekamer verzekerd, die vakantie betaal je zelf. Een typisch geval van appels en peren dus, deze uitspraak. Over tot de orde van de dag.
4 reacties
Inderdaad mooi voor de Bühne. En welk belang zou zorgleverancier Winter hebben dat die getallen bekend zijn?
G K Mitrasing
24 juni 2013 / 08:19Nou,
Het belang (zowel van de patiënt als dat van Winter :-)) is natuurlijk dat dan veel transparanter wordt dat een OK ook € 1.000,- kan kosten als je een paar dingen anders gaat organiseren in de zorg. Dat lijkt me relevante informatie voor iedereen die graag wil dat de zorg goedkoper wordt.
Ivo Knotnerus
24 juni 2013 / 11:38Per 2015/2016 komen er integrale tarieven voor medische behandelingen in ziekenhuizen. Specificatie van de factuur is dan voor de verzekerde (en de verzekeraar) dan van groot belang om de verschillen te kunnen achterhalen van de verschillende bedragen per behandeling tussen de verschillende ziekenhuizen; integraal tarief is inclusief salarissen specialisten, verpleegkundigen, vastgoed en bestuurders.
ZBC’s, zeer efficient opererende ziekenhuizen en ziekenhuizen met een lean en mean bestuur kunnen met deze integrale tarieven dan hun voordeel doen. Zo nodig geholpen door de verplicht verzekerden.
De verzekeraars moeten dan wel meewerken en niet preferent of onder couvert de medische handelingen gaan inkopen zoals nu gebeurd met de geneesmiddelen, kunst en hulpmiddelen e.a.
Vrije keuze van aanbieder en behandeling zal zich laten uitbetalen in verlaging of beheersing van de zorgkosten.
Onderdeel van het integrale tarief zal dan moeten zijn een specificatie van soort en hoeveelheid desinfectie middelen; kostenbesparing begint met voorkoming van infecties.
Handen wassen dus en koffie pauzes voor of na de operaties.
Praatje voor de vaak is het dus niet van Loek Winter.
ANH Jansen
24 juni 2013 / 18:34Ik verwacht dat mijn spreekuur als huisarts de komende jaren meer en meer gevuld gaat worden door mensen die mij gaan vragen ‘wat een onderzoek of behandeling gaat kosten?’ M.a.w. financiële vragen gaan mijn spreekkamer betreden. Ik ben geen financieel deskundige of adviseur en wil dat ook niet worden net zo min als ik me wil bezighouden met de vraag ‘om specialite-medicatie in plaats van generiek’: ‘vervuiling’ van mijn spreekuur!
Ik maak me zorgen of ik in de toekomst nog wel ‘met het echie’ van mijn vak kan bezigzijn (patiëntenzorg) of dat ik mijn tijd verdoe met randverschijnselen!
Jurriën Wind
25 juni 2013 / 09:24