Praatje voor de vaak

Het is zo’n mooi statement: “Als patiënten inzage krijgen in facturen van zorgaanbieders, gaan ze 10 tot 20 procent minder zorg gebruiken”. Loek Winter zei het afgelopen vrijdag  op het Skipr-congres e-Health, innovatie en bedrijfsvoering. En met Winteriaanse logica voegde hij eraan toe: “1500 euro voor een operatiekamer is veel geld als je voor 700 euro op vakantie kunt naar de zon.”

Zo hou je congresbezoekers wel wakker. Maar zeg je er ook echt iets wezenlijks mee? Iets waarvan je over twee jaar kunt zeggen: Zie je wel, ik heb het voorspeld. Ik betwijfel het. Je weet dan wel dat die operatiekamer 1500 euro kost, maar wat doe je als patiënt met die informatie? Zeg je dan: “Ik bied 1100”? En tegen wie moet je dat zeggen trouwens? De gemiddelde patiënt kent de weg in de zorg niet, laat staan dat hij weet hoe de geldstromen lopen of dat hij ze kan beïnvloeden.

Nog afgezien daarvan: natuurlijk is 1500 euro voor een operatiekamer veel geld. En natuurlijk is 700 euro uitgeven voor een zonvakantie leuker. Maar als je ziek op je strandbedje ligt omdat je ervoor hebt gekozen die operatie niet te ondergaan, doe je toch iets verkeerd. Bovendien ben je voor die operatiekamer verzekerd, die vakantie betaal je zelf. Een typisch geval van appels en peren dus, deze uitspraak. Over tot de orde van de dag.

Delen