Pragmatisme
Als uit een enquête onder een kleine duizend mensen een meerderheid zegt te wensen dat de zorg weer in handen komt van de overheid, vinden ‘de Nederlanders’ dan dat de zorg weer terug moet naar de overheid?
En weten die kleine duizend mensen dan precies waarover ze het hebben? In een opiniestuk zet econoom Marcel Canoy een paar zegeningen van het huidige stelsel op een rij: het is solidair, de zorgverzekeraars hebben een betere prikkel gekregen om zich te richten op chronisch zieken, de kosten van mensen op minimum inkomensniveau zijn in de afgelopen tien jaar gedaald met 100 euro per jaar (nominale premie met gemiddeld eigen risico minus zorgtoeslag) en het aantal wanbetalers is sterk gedaald. Zijn mensen zich hiervan bewust? Zijn ze zich bewust van het feit dat we geen ‘marktwerking’ kennen in de zorg maar ‘gereguleerde marktwerking’ (hoezo niet in handen van de overheid)? En van het feit dat juist de laatste jaren de focus verschuift naar meerjarencontracten als basis voor marktsamenwerking?
Politieke partijen blijken overwegend wél te begrijpen wat het huidige stelsel ons brengt
De politieke partijen blijken volgens hun verkiezingsprogramma’s overwegend wél te begrijpen wat het huidige stelsel ons brengt. VVD, SGP, CU en D66 willen het stelsel handhaven. PvdA wil dit in ieder geval deels ook. CDA en GroenLinks willen dat de verzekerden binnen het huidige stelsel meer te zeggen krijgen. Alleen SP, PvdD en 50Plus willen de overheidsrol van voor 2006 weer in ere herstellen. Misschien niet toevallig partijen die bij gebrek aan ervaring met regeringsverantwoordelijkheid verkeerd inschatten hoe moeilijk het voor een overheid is om goed te sturen op de zorg zonder iedereen tegen zich in het harnas te jagen en dus zetelverlies te vrezen. De keuze voor een stelsel is ook een vorm van pragmatisme.
3 reacties
Niemand blijkt nog te weten hoe het heet, maar steeds meer mensen komen erachter hoe het werkt. Zoals Ovidius al schreef wisselt en verandert en vernieuwt alles. Ook zorgstelsels, waarschijnlijk. We zullen het zien. Tot die tijd maken we er het beste van.
Alberts
8 februari 2017 / 13:20Natuurlijk zal het stelsel veranderingen ondergaan, iedereen is het erover eens dat het beter kan functioneren dan het nu doet. Maar gelukkig zijn heel veel veranderingen binnen het huidige stelsel mogelijk zonder de hele boel overhoop te halen.
Frank van Wijck
8 februari 2017 / 18:58Wat mij betreft, er zit veel te veel administratie in het huidig stelsel. Ik lees cijfers over de GGZ van 30% administratie. Dat is zonde van de tijd en geld, als we daar 10% van maken wordt er voor hetzelfde geld al heel veel meer directe zorg geleverd.
Alberts
9 februari 2017 / 09:45