Premie

Bart Combée (directeur van de Consumentenbond) zei tijdens een recente dubbelinterview met Pieter Hasekamp (algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland): “De aanzienlijke kostenbesparingen die de zorgverzekeraars hebben bereikt en de vermogenspositie die ze hebben, moeten zich vertalen in premieverlaging voor de verzekerden.” Minister Edith Schippers kondigde eerder juist aan dat ze verwachtte dat de zorgpremie in 2015 met 114 euro zou stijgen.

Of de kleine zorgverzekeraar DSW het goed doet door precies tussen deze twee uitersten in te gaan zitten en de zorgpremie voor 2015 gelijk te houden, mag ieder voor zichzelf bepalen. Zoals we weten is DSW ieder jaar de eerste die de premie voor het volgende jaar bekendmaakt, en zet het iedere keer scherp in. Toch blijft het een kleine speler in zorgverzekeraarsland. De meeste verzekerden zien dus blijkbaar andere belangen bij hun zorgverzekering dan alleen de premie die ze iedere maand betalen.

Arno Rutte (VVD) reageerde op Twitter meteen scherp op de inschatting van de Consumentenbond dat de premie best met enkele tientjes omlaag kan: “Roekeloos. Dat kan eenmalig. En daarna premie weer omhoog.” Geen onterechte waarschuwing, want 2015 wordt een spannend jaar waarin heel veel tegelijk verandert in de zorg. De kost zal op een aantal onderdelen voor de baat uit gaan. Gaan wij daar als verzekerden rekening mee houden? Ik hoop het wel. En ik verwacht het eigenlijk ook wel.

Delen