Preventie doe je zo

Edith Schippers (VWS) mag dan van mening zijn dat iedereen voor zichzelf moet zorgen en dat het dus niet nodig is om preventiebeleid te ontwikkelen, maar artsenorganisatie KNMG denkt daar duidelijk anders over. Het belegde gisteren de conferentie ‘Prikkels in preventie en over de opzet daarvan was goed nagedacht. De lijst met sprekers maakte duidelijk hoe groot het aantal partijen is dat een rol speelt om te komen tot succesvol preventiebeleid: scholen, bedrijven, gemeenten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, bedrijfsleven, noem maar op. KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman stelde zelfs dat preventie niet alleen een zaak is voor het ministerie van VWS, maar voor alle ministeries. Maar verzending van een boek over het onderwerp naar al die ministeries, leverde niet overal het begrip op waarop hij had gehoopt.

Toch begint preventie uiteindelijk niet bij ministeries, maar bij individuen. En het was een gouden greep van de KNMG om Paul Schnabel (directeur Sociaal Cultureel Planbureau) te vragen uit te leggen waarom het voor individuen zo moeilijk is om serieus werk te manen van preventie. Dit is zo moeilijk omdat iedere negentigjarige verstokte roker een argument is tégen de stelling dat je van gezond leven langer leeft. En omdat het onderwerp zo ongrijpbaar is. Iedereen weet dat vet eten slecht is voor het cholesterolgehalte in zijn bloed, maar wie van ons heeft wel eens zijn cholesterol gezien?

Wat werkt dan wel volgens Schnabel? De koppeling leggen tussen wat gezond gedrag is en welke positieve invloed dit op het individu heeft. Dus niet: van roken ga je dood. Maar: als je rookt ga je stinken, worden je tanden bruin en willen je kinderen niet meer op je schoot zitten. Hit them where it hurts kortom. Er valt wat voor te zeggen.

Delen