Prijsbewust

Edith Schippers (VWS) wil dat medisch specialisten kostenbewuster worden en de Orde van Medisch Specialisten schiet haar meteen te hulp. Ze presenteert vanmiddag tijdens haar lentebijeenkomst de App Receptprijs die binnenkort voor alle medisch specialisten beschikbaar komt. Zij krijgen hiermee in één oogopslag zicht op therapeutisch gelijkwaardige alternatieven voor geneesmiddelen en de bijbehorende prijzen.

“Op deze wijze dragen medisch specialisten actief bij aan het behoud van betaalbare zorg van hoge kwaliteit”, stelt het persbericht van de Orde met enige trots. Dat valt nog te bezien, want medisch specialisten moeten de App natuurlijk wel gaan gebruiken. Maar ik denk dat we er veilig van uit mogen gaan dat de Orde en ook de zorgverzekeraars hen zullen aansporen om dat inderdaad te gaan doen. Voor zover de medisch specialisten die aansporing nog nodig hebben tenminste, want zij hebben zich vorig jaar al geschaard achter de Leidraad doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen door medisch specialisten die de Orde toen presenteerde. De App is een vervolg op die leidraad en werd in samenwerking met het ministerie van VWS ontwikkeld. De Orde toont met deze samenwerking met het ministerie aan actief te willen meedenken over kostenbeheersing.

Natuurlijk volstaat alleen zo’n App niet om dit ten volle te bewerkstelligen. Medisch specialisten moeten zich ook bewust zijn van de kosten die een behandeling of een aanvullend onderzoek met zich meebrengt. Maar een App die daarin inzicht biedt, zullen ze minder snel omarmen. Bij die geneesmiddelen gaat het om therapeutisch gelijkwaardige alternatieven. Maar als het om behandeling of onderzoek gaat, kan kiezen voor een alternatief tot een heel andere behandeluitkomst leiden. En medisch specialisten zullen daarin – terecht – nooit de financiële gevolgen van hun keuze de boventoon laten voeren.

Delen