Prijskaartjesgeneeskunde
In Nederland zou de behandeling van Prins Friso waarschijnlijk zijn gestaakt. Met die uitspraak heeft VVD-senator Heleen Dupuis zich niet populair gemaakt. Maar ze zei nog wel wat meer, in de bewust uitzending op Radio 5.
Dupuis in de uitzending over het vergoedingenbeleid: “In Nederland zijn we daar heel goed in: hoe werkzaam is de behandeling, hoeveel resultaat is er geboekt en staat het resultaat nog in enige verhouding tot de kosten? En sowieso is dan de vraag: waar moet de grens liggen? Ik weet het ook niet. Maar we weten één ding: we moeten een keer een grens trekken want zo gaat het niet goed. Dit zal de samenleving uiteindelijk ontwrichten als alle nieuwe middelen die op de markt komen – en die zullen duur zijn, zeker de middelen voor kleine groepen…. Dan kunnen we het niet langer dragen.”
Volgens Dupuis is het verzekerde pakket in Nederland al het meest uitgebreide in de wereld. “We merken dat we tegen de grenzen opboksen.”
Nog even los van de vraag of dat allemaal vlekkeloos Nederlands was: Dupuis praat de kiezer in elk geval niet naar de mond. Gezien de felheid van de discussie die deze week losbarste naar aanleiding van het CVZ-advies over Pompe en Fabry is mij dat heel wat waard.
De meerderheid van de politieke partijen pleit in hun verkiezingsprogramma’s voor een kleiner basispakket. Daarin zou alleen noodzakelijke en kosteneffectieve zorg moeten zitten. Wat dat betekent staat er niet bij. Allen hullen zich in vaagheden.
Ik hoop dat daar voor de verkiezingen toch nog duidelijkheid over komt, want het is de overheid die de inhoud van het basispakket bepaalt. Dat is wel een publieke discussie waard. En ik hoop dat u – medici – daarin een prominente rol krijgt toebedeeld.
Helaas wil de KNMG nu nog niet reageren. De federatie wacht tot het stof is gaan liggen en komt volgende week met een standpunt. De woordvoerder belooft dat de KNMG de discussie dan breder zal trekken. Ik ben benieuwd. De discussie over prijskaartjesgeneeskunde is nu echt begonnen.
Bekijk hier ook het standpuntenoverzicht gezondheidszorg – verkiezingen 2012.
2 reacties
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/archief-6/Tijdschriftartikel/115025/Wees-alert-op-erfelijk-risico.htm
Schrijnend leed door gebrek aan adequate preconceptiezorg
Goede voorlichting over erfelijke risico’s stelt ouders in staat geïnformeerd keuzes te maken. Want het biedt de mogelijkheid ernstige afwijkingen eerder te behandelen. Of geboorte te voorkomen.
foto: ANP
In 2007 adviseerde de Gezondheidsraad de minister van VWS om een programma voor preconceptiezorg te starten.2 De Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte die de minister hierover begin 2010 adviseerde, heeft dit advies overgenomen. Zowel het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) als de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) hebben richtlijnen voor het preconceptieconsult opgesteld. Ab Klink, de vorige minister van VWS, wilde niet aan het idee van een programmatische aanpak, maar liet wel een tarief voor preconceptiezorg berekenen.
Dit tarief is niet ingevoerd want minister Schippers ziet meer in een aanpak die zich beperkt tot risicogroepen. Genetische afwijkingen en de onwetendheid over genetische risico’s beperken zich helaas niet tot welomschreven risicogroepen. Huisartsen kunnen wel de preconceptiezorg via een dubbeltarief of herhaalde sessies in rekening brengen, maar mogen niet meer reclame voor preconceptiezorg maken dan een folder in de wachtkamer. Op deze manier duurt het generaties voordat het preconceptieconsult gemeengoed wordt, en zullen nog veel kinderen met erfelijke afwijkingen geboren worden omdat ouders niet wisten dat ze een verhoogd risico liepen of dat er handelingsopties waren.
—-Dus waar hebben we het over? VVD beleid of CDA beleid?
Penny wise and pound foolish? Of het leven leven zoals God dit wilde? ‘Waarom ik, vroeg Job. ‘Omdat ik het wil, kreeg hij als antwoord.
Beide partijen moeten dus hun mond houden.
ANH Jansen
3 augustus 2012 / 19:52Mw Dupuis reageert primair als vvd politica, niet als filosoof of ethicus. Daar zijn weer anderen voor? Wanneer komt Prof Hans Achterhuis aan bod?
GK Mitrasing
4 augustus 2012 / 06:35