Prijskaartjesgeneeskunde

In Nederland zou de behandeling van Prins Friso waarschijnlijk zijn gestaakt. Met die uitspraak heeft VVD-senator Heleen Dupuis zich niet populair gemaakt. Maar ze zei nog wel wat meer, in de bewust uitzending op Radio 5.

Dupuis in de uitzending over het vergoedingenbeleid: “In Nederland zijn we daar heel goed in: hoe werkzaam is de behandeling, hoeveel resultaat is er geboekt en staat het resultaat nog in enige verhouding tot de kosten? En sowieso is dan de vraag: waar moet de grens liggen? Ik weet het ook niet. Maar we weten één ding: we moeten een keer een grens trekken want zo gaat het niet goed. Dit zal de samenleving uiteindelijk ontwrichten als alle nieuwe middelen die op de markt komen – en die zullen duur zijn, zeker de middelen voor kleine groepen…. Dan kunnen we het niet langer dragen.”

Volgens Dupuis is het verzekerde pakket in Nederland al het meest uitgebreide in de wereld. “We merken dat we tegen de grenzen opboksen.”

Nog even los van de vraag of dat allemaal vlekkeloos Nederlands was: Dupuis praat de kiezer in elk geval niet naar de mond. Gezien de felheid van de discussie die deze week losbarste naar aanleiding van het CVZ-advies over Pompe en Fabry is mij dat heel wat waard.

De meerderheid van de politieke partijen pleit in hun verkiezingsprogramma’s voor een kleiner basispakket. Daarin zou alleen noodzakelijke en kosteneffectieve zorg moeten zitten. Wat dat betekent staat er niet bij. Allen hullen zich in vaagheden.

Ik hoop dat daar voor de verkiezingen toch nog duidelijkheid over komt, want het is de overheid die de inhoud van het basispakket bepaalt. Dat is wel een publieke discussie waard. En ik hoop dat u – medici – daarin een prominente rol krijgt toebedeeld.

Helaas wil de KNMG nu nog niet reageren. De federatie wacht tot het stof is gaan liggen en komt volgende week met een standpunt. De woordvoerder belooft dat de KNMG de discussie dan breder zal trekken. Ik ben benieuwd. De discussie over prijskaartjesgeneeskunde is nu echt begonnen.

Bekijk hier ook het standpuntenoverzicht gezondheidszorg – verkiezingen 2012.

Delen