Prioriteiten

De hoge tarieven van de GGD’s zijn oneerlijk, stelt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland. Hij maakt zich zorgen dat het horecapersoneel wegloopt nu minister Ernst Kuipers (VWS) een wervingscampagne heeft aangekondigd voor de 13.000 medewerkers die bij de GGD’s nodig zijn voor de nieuwe vaccinatiecampagne tegen corona dit najaar.  

Willemsen noemt het bruto uurloon dat de GGD’s kunnen betalen ‘oneerlijke concurrentie’. Horecaondernemer Won Yip gaat nog een stapje verder door te stellen dat de sector wordt ‘kapot geconcurreerd met ons eigen belastinggeld’. Ook de reisbranche maakt zich zorgen over de aantrekkingskracht van de GGD’s. 

‘Horeca- en reisbranche gaan bij kritiek op wervingscampagne GGD’s voorbij aan maatschappelijk nut’

Opvallend in de berichtgeving is dat zowel de horeca- als de reisbranche hun kritiek volledig ophangen aan de uurlonen die zij naar hun mening niet kunnen betalen en de GGD’s wel. Ze gaan volledig voorbij aan het veel meer relevante feit dat er een verschil is in het maatschappelijk nut van enerzijds een rol spelen in vaccinatie, en anderzijds werken in de horeca- of reisbranche. Mensen hebben de individuele vrijheid om een terrasje te pakken of op reis te gaan. Maar ze hebben een collectieve verantwoordelijkheid om ziekte en overlijden door corona te voorkomen. Steekt corona weer de kop op in het najaar, dan lopen de ziekteverzuimcijfers weer op en stromen de ziekenhuizen weer vol. Ook met horecabezoekers, ook met reizigers en ook met personeel uit de horeca- en reisbranche. Het zou beide branches sieren iets meer besef te tonen van waar de prioriteiten liggen. 

Delen