Prioriteiten

Laat ik vooropstellen: het is Radboudumc enorm gegund de voorpagina (en pagina 13-15) van de Volkskrant te halen met de berichtgeving over het nieuwe ziekenhuis. Het is de verpleegkundigen ook enorm gegund dat zij veel meer de ruimte krijgen om hun werk te doen. Andere ziekenhuizen kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

Maar.

Het steekt wel heel erg schril af tegen de onder op pagina 13 weggemoffelde foto met vijf regeltjes tekst, een paar dagen eerder in dezelfde krant, over de huisartsenstaking afgelopen vrijdag op het Malieveld. Dat had anders gekund. Niet alleen omdat de huisartsen het verdienden, maar ook omdat de toekomst van de zorg voor een belangrijk deel niet in, maar buiten het ziekenhuis ligt.

‘De toekomst van de zorg ligt voor een belangrijk deel niet in, maar buiten het ziekenhuis’

Die toekomst zal zeker voor een deel meer digitaal zijn dan nu. Niet alleen in de huisartsenzorg, maar ook in de ouderenzorg, zoals minister Conny Helder nu duidelijk maakt. Maar dan nog, ook bij die digitalisering blijven echte huisartsen en echte verpleegkundigen nodig.

Wat aan die kant van de zorg gebeurt, is zeker zo relevant als wat in de ziekenhuiszorg gebeurt. En het is in ieder geval – sorry Radboudumc – belangrijker dan het nieuws over één ziekenhuis.

Delen