Raad van inspiratie

Het lag voor de hand dat WeHelpen de winnaar zou worden van Come Together, de voorronde van TEDx Binnenhof die maart 2014 wordt gehouden. Het is een prachtig initiatief, dat bovendien geen idee meer is, maar daadwerkelijk in de lucht is en steeds meer mensen trekt.

De overige negen kandidaten van Come Together presenteerden veelal zorginnovaties die nog in ontwikkeling zijn. Maar ook daartussen zitten ideeën en mensen om in de gaten te houden. Laurens Waling bijvoorbeeld, die naar analogie van www.booking.com een www.bookingzorg.com wil ontwikkelen, waar iedere zorgvrager rechtstreeks zijn eigen zorgaanbieder kan vinden. Of Marc Dijksman, die big data wil gebruiken uit social media om trends uit af te leiden over buurten waar problemen op het gebied van zorg en welzijn dreigen te ontstaan.

Maat het meest tot de verbeelding sprekend vond ik Bart van der Velpen. Hij vertelde over zijn oma Wies, die dementeerde en bij wie hij niet meer op bezoek durfde te gaan omdat hij zich dan overladen voelde met verantwoordelijkheid. Zijn familieleden – meest mannen – hadden hetzelfde probleem. Via Facebook creëerden ze een community om Wies heen die de weg opende om die verantwoordelijkheid te delen en iedereen in de community van hun activiteiten rondom Wies op de hoogte te houden. “Wies is nu dood”, zei hij, “maar waarom zouden we die community niet gebruiken om iemand anders te helpen die hulp nodig heeft.”

Een prachtige manier om de zorgzame samenleving te creëren die nodig is om de transitie in de langdurige zorg te laten slagen. Maar slechts één van de manieren. Het barst van de ideeën, overal. De Nationale Denktank gaat er tijdens een congres op 9 december ook een aantal presenteren. Het wordt tijd om eens een raad van inspiratie op te richten die ze bundelt en breed uitdraagt.

Delen