Raad van inspiratie

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer dagelijks een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het lag voor de hand dat WeHelpen de winnaar zou worden van Come Together, de voorronde van TEDx Binnenhof die maart 2014 wordt gehouden. Het is een prachtig initiatief, dat bovendien geen idee meer is, maar daadwerkelijk in de lucht is en steeds meer mensen trekt.

De overige negen kandidaten van Come Together presenteerden veelal zorginnovaties die nog in ontwikkeling zijn. Maar ook daartussen zitten ideeën en mensen om in de gaten te houden. Laurens Waling bijvoorbeeld, die naar analogie van www.booking.com een www.bookingzorg.com wil ontwikkelen, waar iedere zorgvrager rechtstreeks zijn eigen zorgaanbieder kan vinden. Of Marc Dijksman, die big data wil gebruiken uit social media om trends uit af te leiden over buurten waar problemen op het gebied van zorg en welzijn dreigen te ontstaan.

Maat het meest tot de verbeelding sprekend vond ik Bart van der Velpen. Hij vertelde over zijn oma Wies, die dementeerde en bij wie hij niet meer op bezoek durfde te gaan omdat hij zich dan overladen voelde met verantwoordelijkheid. Zijn familieleden – meest mannen – hadden hetzelfde probleem. Via Facebook creëerden ze een community om Wies heen die de weg opende om die verantwoordelijkheid te delen en iedereen in de community van hun activiteiten rondom Wies op de hoogte te houden. “Wies is nu dood”, zei hij, “maar waarom zouden we die community niet gebruiken om iemand anders te helpen die hulp nodig heeft.”

Een prachtige manier om de zorgzame samenleving te creëren die nodig is om de transitie in de langdurige zorg te laten slagen. Maar slechts één van de manieren. Het barst van de ideeën, overal. De Nationale Denktank gaat er tijdens een congres op 9 december ook een aantal presenteren. Het wordt tijd om eens een raad van inspiratie op te richten die ze bundelt en breed uitdraagt.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Mark
  Geplaatst op 15 november 2013 om 11:45 | Permalink

  De Facebook community voor oma Wies lijkt erg om het community onderdeel van WeHelpen. WeHelpen is namelijk meer dan alleen matchen van ondersteuningsvraag met aanbod. Je kunt anderen uitnodigen om deel te nemen aan een persoonlijke mantelzorgcommunuty, bijvoorbeeld voor oma Wies. Informatie over oma en/of de mantelzorgers kan daar eenvoudig worden gedeeld. Ook kunnen taken worden uitgezet, zodat het regelen van ondersteuning veel eenvoudiger wordt. Koppeling WeHelpen met Facebook?

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 november 2013 om 14:26 | Permalink

  Nog liever: koppeling tussen veel meer initiatieven. Veel van die initiatieven lijken immers op elkaar, al hebben ze vaak allemaal een nét iets andere invalshoek. Ze met elkaar verbinden kan tot een enorme versterking leiden.

 3. Imre Krull
  Geplaatst op 15 november 2013 om 14:44 | Permalink

  Inderdaad Frank! En daar zien we voor Actiz een rol weggelegd. Plan is om een cometogether XL te organiseren op 24 maart 2014 waarbij de verbinding centraal staat tussen alle 121 inzendingen. Met workshops , speeddaten en andere matchmaker formats. De kunst is nu door te pakken en het gewoon te gaan doen.

 4. Marcel Pater
  Geplaatst op 15 november 2013 om 14:45 | Permalink

  Waar zorginnovatie vooral ook behoefte aan heeft is mensen die een idee tot werkelijkheid kunnen brengen. Innovators en uitvoerders.

 5. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 november 2013 om 15:46 | Permalink

  @Imre. Heel goed. Hou me op de hoogte, ik doe er graag verslag van.

 6. Mark
  Geplaatst op 15 november 2013 om 17:23 | Permalink

  WeHelpen heeft de eerste stap al gezet. Is namelijk een samenvoeging van Helpjemee en Caire.nu. Zwaan kleef aan …