Radicaal

Laat gezonde ouderen, ook stellen, in verpleeghuizen wonen. Laat ze huishoudelijke en welzijnstaken doen in ruil voor gratis wonen. Koop standaard ‘astronautenvoeding’ in met alle benodigde voedingsstoffen. Stoot welzijn volledig af. Verwijder alle badkamers en creëer een centraal verwenplein.

Dat Stichting FWG en ouderenzorgorganisatie Laurens deze ideeën voor toekomstbestendige zorgverlening in verpleeghuizen publiceren onder de kop Radicale ideeën ter inspiratie is begrijpelijk. Zo zullen ze op dit moment inderdaad worden gezien. Deze ideeën vormen het slothoofdstuk van de publicatie 5x anders werken in het verpleeghuis, waarin in vijf eerdere hoofdstukken ideeën op dit gebied over het voetlicht worden gebracht die een duidelijk minder radicaal karakter hebben.

Het is echter de vraag of die minder verstrekkende ideeën voldoende zullen zijn om de verpleeghuiszorg toekomstbestendig te houden. Heel begrijpelijk dus om in het licht daarvan op basis van vrije gedachtevorming met ideeën te komen die nu nog zeker mensen tegen de borst zullen stuiten (“Het kan toch niet zo zijn dat in een beschaafd land als Nederland…”), maar die ons wel aan het denken zetten.

Als omstandigheden veranderen, veranderen opvattingen gaandeweg vanzelf mee

En zo radicaal zijn ze trouwens ook zeker niet allemaal. Het is best voorstelbaar dat stellen te vinden zijn die na hun pensionering in ruil voor gratis wonen een maatschappelijke rol voor hun zorgbehoevende medebewoners willen vervullen. En een van de andere voorstellen, beleidsmedewerkers vaker laten meehelpen op de afdeling, zal zelfs bij veel medewerkers nu al als een interessante optie worden gezien.

Het is beslist denkbaar dat de ideeën in de toekomst minder radicaal zullen zijn dan ze nu lijken, zoals FWG stelt. Als omstandigheden veranderen, veranderen opvattingen gaandeweg vanzelf mee.

Delen