R&D-uitgaven in Nederland

Als het gaat om het investeren van R&D-budget in Nederland, dan scoren biotechbedrijven goed. Janssen (Johnson&Johnson) bekleedt de vierde plaats op de jaarlijkse R&D Top 30 van TW.nl (Technisch Weekblad). En laat bijvoorbeeld Royal DSM achter zich.

Janssen volgt in de Top 30 van 2019 met 413 miljoen euro direct na ASML (1.359 miljoen), Royal Philips (733 miljoen) en Koninklijke KPN NV (447 miljoen) blijkt uit de inventarisatie van bestedingen aan onderzoek en ontwikkeling in de hightechsector die TW elk jaar aan de hand van door de bedrijven aangeleverde cijfers in mei publiceert. Overigens leidde de investering van Janssen volgens de lijst in 2019 tot 14 octrooiaanvragen wereldwijd.

De redactie van TW verwacht volgend jaar verschuivingente zien onder invloed van de coronacrisis. Zo zullen bedrijven in de medische technologiesector wellicht meer gaan investeren, terwijl andere bedrijven mogelijk hun R&D-uitgaven terugschroeven om te kunnen overleven. Voor de volledige lijst: technischweekblad.nl.

Delen