Red de diëtist
U woont in een straat die honderd mensen telt. Pakweg vier van hen hebben diabetes. Lijkt dat niet veel? Bedenkt dan dat het er in 2025 – over dertien jaar dus al – tussen de acht en negen zijn. Hoe groot is dan de kans dat u het zelf bent? Of een van uw gezinsleden?
Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type II is overgewicht en daarmee kampt ruim vijftig procent van de volwassenen boven veertig jaar. Ook 50 procent van de bezoekers die vandaag op TEDx Maastricht over de toekomst van de gezondheidszorg praten dus.
Wie iets aan de toekomst wil veranderen, moet nu beginnen. Iedereen die zich aangesproken voelt, kan dat op individuele basis doen door gezonder te eten en meer te bewegen. In Theater aan het Vrijthof op een stoel zitten en luisteren naar mensen die ons positieve verhalen brengen, helpt niet. Amerikaanse wetenschappers concludeerden na veertien jaar onderzoek dat mensen die minstens zes uur per dag zittend doorbrengen, eerder sterven. Ze ontwikkelen vooral sneller hartaandoeningen, een probleem dat zoals bekend een grote samenhang heeft met diabetes.
Loop nu niet weg van TEDx Maastricht hoor, daar is het veel te leuk voor. Maar hoeveel congressen wilt u dit jaar bezoeken? En hoeveel vergaderingen moet u deze week nog bijwonen? Als u op beide vragen ‘te veel’ antwoordt, heeft zorgsparen geen zin voor u. Loop dan liever eens naar de diëtist. Dat voorkomt meteen dat die failliet gaat nu eerstelijns dieetadvies niet meer in het basispakket zit. We gaan die beroepsgroep nog hard genoeg nodig hebben.