Relativeren

Tijd is een vreemd verschijnsel. Een mens knippert een keer met de ogen en hup; weer een jaar voorbij. Er lijkt nauwelijks tijd te liggen
tussen de champagne op oudejaarsvond 2011 en de deadline van het decembernummer van Arts en Auto 2012. En toch is er in de tussentijd van alles gebeurd en gerealiseerd. Op het werk, in de wereld, in ieders leven. Twee voltooid deelwoorden: gebeurd en gerealiseerd. Het ene verwijst naar alles waarover we geen (of nauwelijks) controle hebben, het andere naar alles waarbij dat juist wel zo is, of tenminste zo lijkt. En dan is er ook nog iets tussenin.

Een jaar voorbij in wat slechts een fractie van een seconde lijkt. Een kabinet dat valt en een kabinet dat aantreedt. De economische crisis die zich in Europa verder lijkt te verdiepen terwijl kennelijk ook voorzichtig herstel optreedt. Major storm Sandy, die en passant nog even langs komt razen aan de andere kant van de grote plas. Om nog maar te zwijgen over alle grote en kleine gebeurtenissen die in onze eigen levens passeren. Hoge bergen en diepe dalen en daartussen doen wij mensen ons ding. Thuis, op het werk of elders in de wereld.

Hoge bergen en diepe dalen en daartussen doen wij mensen ons ding

Zo fietsten leden en medewerkers van VvAA voor AMREF onlangs de Kenya Classic. Geconfronteerd met grote armoede en nog groter optimisme, tegen een achtergrond van overweldigend natuurschoon, kwamen ze rijker terug. Want een dergelijke ervaring leert relativeren. U leest erover in dit dikke decembernummer. Veel interviews voor bij de open haard of aan de keukentafel. Voor zo’n moment aan het einde van het jaar waarop u even een time-out kunt nemen. Als u tenminste geen dienst heeft. En voor wie wel dienst heeft, is het handig zich te realiseren dat die dienst er zo weer op zit. Nog voor u met uw ogen heeft geknipperd. Met een beetje pech (of geluk) zit er tegen die tijd ook alweer een nieuw kabinet.

Namens de redactie wens ik u leesplezier, relativeringsvermogen, rustige diensten en een gezond 2013 toe.

Delen