Rentafriend

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Als je zelf geen tijd hebt om vijf minuten per dag met je vader of moeder te bellen om te vragen hoe het gaat, dan kun je hiervoor iemand inhuren. Het kost 65 euro per maand en behalve vijf minuten per dag kun je ook kiezen voor eens per week een half uur.

Goedendag! Service heet dit initiatief van Ledenvereniging Kruiswerk Achterhoek. In de Volkskrant verklaarde Jeannette Mertens van initiatiefnemer Kruiswerk Achterhoek gisteren dat dit in een groeiende behoefte voorziet en dat het te gemakkelijk is om dit te zien als het afschuiven van verantwoordelijkheid. Zoon of dochter doen al veel voor hun ouders, stelt ze, en wonen vaak ver weg.

Is dat een valide argument? Vijf minuten per dag bellen of skypen is niet echt een enorme tijdsinvestering. Dit overlaten aan een professionele dienstverlener klinkt toch echt meer als je verantwoordelijkheid afschuiven dan je verantwoordelijkheid nemen. “Het stelt hen gerust dat er een partij is die dingen kan overnemen”, zegt Mertens. Ze voegt hieraan toe dat de service een signalerende functie heeft, de beller heeft een zorgachtergrond.

Dat is mooi, maar kan die signalerende functie ook worden benut in een gesprek van vijf minuten met iemand die de rest van de dag alleen is en dus blij is als de telefoon gaat? Buren, vrijwilligers en niet te vergeten de wijkverpleegkundige kunnen die signalerende functie ook vervullen. En in tegenstelling tot Goedendag! Service zijn die niet landelijk en telefonisch, maar dichtbij en persoonlijk.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Carla Bekkering
  Geplaatst op 4 juni 2015 om 12:54 | Permalink

  Ik denk dat dit heel zinvol kan zijn als aanvulling op de andere contacten. Wanneer een kind iedere ochtend belt, en deze service op een ander moment van de dag, dan is er 2x per dag in ieder geval een controle moment. Bij een alleenwonende kwetsbare oudereis dat toch een mooie basis.
  Dus wel als ‘extra’ maar niet ‘in plaats van’ het gewone contact.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 4 juni 2015 om 13:00 | Permalink

  Twee controlemomenten per dag hebben kan zeker geen kwaad. De vraag is alleen of het tweede controlemoment een betaalde dienst moet zijn.

 3. Carla Bekkering
  Geplaatst op 4 juni 2015 om 13:47 | Permalink

  De titel van je stuk Rent a Friend zet de lezer op het verkeerde been. Het gaat niet om vriendschap, maar om een controle moment dmv een gezellig praatje. Het kruiswerk noemt het Goedendag service en legt geen link met vriendschap.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 4 juni 2015 om 14:37 | Permalink

  Ik had het ook “uitbesteding” kunnen noemen of – zoals ActiZ het ooit zei: “Hier is mijn moeder, regelen jullie het verder”. Waar het om gaat, is dat het afschuiven van verantwoordelijkheid voor je naasten naar een betaalde partij is. Past dit in de ontwikkeling van een zorgzame samenleving?

 5. YG van Ingen
  Geplaatst op 4 juni 2015 om 22:30 | Permalink

  Volgens mij is Carla het redelijk met je eens, Frank. Kinderen neem je verantwoordelijkheid en besteed aandacht aan je ouders!

  Mogen we ook een appel doen op de ouderen zelf, initiatieven als de ‘belcirkel’zijn uit de oude doos, maar niet minder waardevol.
  Laat ouderen Hendrik Groen lezen. De ‘OudMaarNietDOod OMANIDO-club’ neemt zelf initiatief om de oude dag zo draaglijk mogelijk te maken. Aan professionals en naasten om ouderen te stimuleren de regie zolang mogelijk zelf te houden. Met de transitie in de zorg is dat een behoorlijke uitdaging. Overzicht, eenduidigheid is ver te zoeken. Helaas ook voor professionals.

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 5 juni 2015 om 08:14 | Permalink

  Je hebt gelijk Yvonne, het draait inderdaad om verantwoordelijkheid nemen. En het is terecht dat je daarbij ook wijst op de verantwoordelijkheid die ouderen zelf hebben. Sommige dingen ‘uit de oude doos’ kunnen heel lang meegaan.