Rentafriend

Als je zelf geen tijd hebt om vijf minuten per dag met je vader of moeder te bellen om te vragen hoe het gaat, dan kun je hiervoor iemand inhuren. Het kost 65 euro per maand en behalve vijf minuten per dag kun je ook kiezen voor eens per week een half uur.

Goedendag! Service heet dit initiatief van Ledenvereniging Kruiswerk Achterhoek. In de Volkskrant verklaarde Jeannette Mertens van initiatiefnemer Kruiswerk Achterhoek gisteren dat dit in een groeiende behoefte voorziet en dat het te gemakkelijk is om dit te zien als het afschuiven van verantwoordelijkheid. Zoon of dochter doen al veel voor hun ouders, stelt ze, en wonen vaak ver weg.

Is dat een valide argument? Vijf minuten per dag bellen of skypen is niet echt een enorme tijdsinvestering. Dit overlaten aan een professionele dienstverlener klinkt toch echt meer als je verantwoordelijkheid afschuiven dan je verantwoordelijkheid nemen. “Het stelt hen gerust dat er een partij is die dingen kan overnemen”, zegt Mertens. Ze voegt hieraan toe dat de service een signalerende functie heeft, de beller heeft een zorgachtergrond.

Dat is mooi, maar kan die signalerende functie ook worden benut in een gesprek van vijf minuten met iemand die de rest van de dag alleen is en dus blij is als de telefoon gaat? Buren, vrijwilligers en niet te vergeten de wijkverpleegkundige kunnen die signalerende functie ook vervullen. En in tegenstelling tot Goedendag! Service zijn die niet landelijk en telefonisch, maar dichtbij en persoonlijk.

Delen