Respijt

Jan Nabers, CDA-lijsttrekker in Zwolle, pleit voor de komst van een respijthuis in zijn gemeente. Nu gaan Zwollenaren naar zorghotel Groot Stokkert in Wapenveld als de mantelzorger even moet worden ontlast, stelt hij, maar zo’n voorziening zou er ook gewoon binnen Zwolle moeten zijn.

Dat een politieke partij zich hier hard voor maakt, toont een besef dat ook de gemeente een rol hoort te spelen om het leven leefbaar te houden voor haar burgers die de gevolgen ondervinden van het overheidsbeleid om naasten een grotere rol te geven in de zorg voor een kwetsbaar familielid. Al is Zwolle hierin niet de snelste, gelet op het feit dat dit geluid nu pas uit de gemeenteraad komt – bovendien van een oppositiepartij.

Maar hoe dan ook, de behoefte aan respijtzorg zal er – ook in Zwolle – zeker zijn. En het is voorlopig alleen maar moeilijker geworden om daaraan invulling te geven nu Groot Stokkert geen zorgteam tot zijn beschikking heeft en dus de komende zeven maanden geen mensen kan inboeken.

Het is dan ook opvallend dat in Zwolle niet al lang een initiatiefnemer is opgestaan die zelf een voorziening voor respijtzorg heeft opgezet. Patrick Konings deed zoiets jaren geleden al, in Bleskensgraaf. Over wat er voor die tijd gebeurde, zei hij: “De hulpbehoeftige die ‘tijdelijk’ naar een verpleeg- of verzorgingshuis ging, was bang daarna nooit meer terug te kunnen naar huis, en dat was in de praktijk nu precies wat er gebeurde. De mantelzorger kwam er dan achter hoe enorm belastend de situatie de afgelopen periode was geweest”.

Die verzorgingshuizen verdwenen en de toegang tot het verpleeghuis is moeilijker geworden, zodat de vraag nu nog alleen maar groter zal zijn dan toen. Dus Zwolse ondernemer, pak je kans.

Delen