Robin Hood in de zorg

De PvdA heeft een plan gepresenteerd om tweeduizend extra wijkverpleegkundigen aan te stellen. En de honderd miljoen euro die daarvoor nodig is, wil ze weghalen bij de zorgbestuurders die boven de Balkenendenorm verdienen. Stelen van de rijken en verdelen onder de armen dus.

Electoraal heel slim zo net voor de Statenverkiezingen van 2 maart. Maar is het ook haalbaar? Die tweeduizend wijkverpleegkundigen zitten niet allemaal thuis te wachten op werk. Zij hebben in veel gevallen al elders in de zorg een baan. Worden ze daar weggehaald en de wijk ingestuurd, dan ontstaan op die andere plaatsen dus weer tekorten. En het geld dat de PvdA bij de zorgbestuurders wil weghalen, is niet morgen binnen. Weliswaar is een motie van de PvdA aangenomen die ervoor moet zorgen dat zorgbestuurders onder de Balkenendenorm gaan vallen, maar daarmee is de kous nog niet af. Je hoeft niet alles wat een bestuurder verdient salaris te noemen. Financieel adviseurs kennen genoeg trucjes om bestuurders aan die norm te laten voldoen en toch meer te laten blijven verdienen.

Afgezien daarvan is de vraag gerechtvaardigd of deze maatregel nodig is. Het beleid van minister Edith Schippers is er duidelijk op gericht de zorg dichterbij de patiënt te brengen, meer in de wijk dus. En de zorg is de enige sector die in deze kabinetsperiode meer geld mag uitgeven. Ik kan me de reactie van Schippers op het PvdA-voorstel dan ook voorstellen. De schouders ophalen en zeggen: Dat is mijn ministerie al aan het regelen meneer Cohen.”

Delen