Roerige tijden

Nu het roer om is, laten de huisartsen die zijn verenigd in de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen er geen gras over groeien. Direct na het sluiten van het zogenaamde zomerakkoord komen zij met een alternatief voor het contract van de zorgverzekeraars in de vorm van het Modulair Huisartsgeneeskundig Zorgaanbod.

In een eerste reactie hierop, op de site van VPHuisartsen, werpt Arnoud Robbers de vraag op hoe de zorgverzekeraars, de Nederlandse Zorgautoriteit en de politiek hierop gaan reageren. Hoe die dit gaan doen, moeten we nog zien. Maar Hans Nobel heeft natuurlijk gelijk als hij stelt dat het even belangrijk is wat de praktijkhouders nu zelf gaan doen. “Hoeveel zijn er bereid het initiatief te ondersteunen met aanmelding en deelname?” vraagt hij zich af.

Ondertussen geven op Medisch Contact de eersten aan niet erg te spreken te zijn over de opstelling van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Huisarts Wil Bosboom roept LHV-voorzitter Ella Kalsbeek op niet zo voorzichtig te manoeuvreren maar meer gas te geven om los te kunnen komen van het achterhoede-imago. De Amsterdamse praktijkmanager René Baars heeft er weinig vertrouwen in dat ze dit zal doen. Hij schrijft: “Ella komt uit de politiek en is daarmee onderdeel van het poldermodel en van de pappen en nathouden en erbij blijven politiek.”

We gaan zien welke route de meest verstandige zal blijken te zijn. Als de zorgverzekeraars, de NZa en de politiek zich welwillend opstellen tegenover het Modulair Huisartsgeneeskundig Zorgaanbod, is er niet zo veel aan de hand. Maar als zij het niet zien zitten, werkt de voorzichtige opstelling van de LHV misschien beter om de communicatielijnen open te houden.

Delen