Roger van Boxtel heeft gelijk

Het steentje in de vijver van Roger van Boxtel, voorzitter raad van bestuur Menzis, om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken, heeft tot nu toe weinig serieuze reacties uitgelokt. Een grappenmaker op huisartsvandaag.nl stelde dat hij dan met zijn inkomen van een miljoen zelf het goede voorbeeld moet geven en twee ton premie moet gaan neertellen. En Renske Leijten van de SP kon niet nalaten even te twitteren dat haar partijgenote Agnes Kant hetzelfde voorstel al twee jaar geleden deed.

Niets nieuws onder de zon kortom. Maar toen Kant het voorstelde waren de geesten er duidelijk nog niet rijp voor. En het voorstel dat Van Boxtel nu doet, mag dan inhoudelijk precies hetzelfde zijn, maar het is wel veelzeggend dat het nu van een zorgverzekeraar komt in plaats van een politica. Een zorgverzekeraar heeft er weinig belang bij het meervermogende deel van zijn premiebetalers tegen de haren in te strijken. Dus als hij dan tóch met zo’n voorstel komt, moet hij daar echt een goede reden voor hebben. Het is heus niet zijn coming-out als born again SP’er.

Die reden heeft Van Boxtel ook: de solidariteit in de zorg komt steeds verder onder druk te staan naarmate de collectieve zorgkosten hoger worden. De lagere inkomens merken hiervan het meest in hun portemonnee, omdat het inkomensafhankelijke deel van de premie alleen over de eerste twee belastingschijven wordt geheven. Dat kan niet eeuwig goed blijven gaan. En mokkende verzekerden zijn het laatste waarop zorgverzekeraars zitten te wachten. Natuurlijk gaan die meervermogenden ook mokken als hun premie omhoog gaat, maar hun aantal is geringer en ze hebben minder steekhoudende argumenten om te klagen.

Delen