Rollend over straat
Hoe ver moet het komen in de strijd tussen ziekenhuisbestuurders en medisch specialisten, willen zij hun onmin zo openbaar uitvechten als momenteel gebeurt in Boxmeer? De raad van bestuur van het Maasziekenhuis heeft er bij het Scheidsgerecht Gezondheidszorg op aangedrongen twee chirurgen voor de tweede keer op non-actief te stellen. De twee konden na een eerdere schorsing op 7 mei weer aan de slag, maar de bestuurders vinden dat zij onaangepast gedrag vertonen en inadequaat communiceren.
De medisch specialisten laten zich omgekeerd ook niet onbetuigd. Zij lieten met hulp van een extern adviseur een rapport opstellen waarin het ziekenhuisbestuur wordt aangevallen. Dit weigert al jaren voldoende chirurgen in te schakelen, waardoor de patiëntveiligheid in het geding komt, staat hierin. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt nu een onderzoek in naar het ziekenhuis, omdat ook zij wil weten hoe het zit met die patiëntveiligheid.
De vraag welke van de twee partijen – de bestuurders of de medisch specialisten – hier de meeste boter op het hoofd heeft, kan ik van deze afstand niet beantwoorden. Wel weet ik dat ik als patiënt wel twee keer zou nadenken over de vraag of ik mij wil laten behandelen in een ziekenhuis waar die twee partijen elkaar zo openlijk de tent uitvechten. Ook weet ik dat ik mij als zorgverzekeraar achter de oren zou krabben en me zou afvragen of het eigenlijk wel zo slim is geweest om dit ziekenhuis te contracteren.
Voor het voortbestaan van het ziekenhuis en het vertrouwen van de patiënten en de zorgverzekeraar is het waarschijnlijk beter als beide partijen de wijk nemen. “Waar er twee vechten hebben er twee schuld”, zei mijn moeder vroeger. Ik heb haar wijsheid leren waarderen.
4 reacties
En wat te denken van de vastgoedsector? Hoe zit het met de beleggingen en wie beleggen er eigenlijk in ziekenhuizen?
Syntrus Achmea Vastgoed koopt gebouw Maasziekenhuis Boxmeer
28 juni 2010
Het Achmea Dutch Health Care Property Fund (Zorgfonds) heeft een gebouw van het Maasziekenhuis in Boxmeer aangekocht. Het is de eerste grote acquisitie die Syntrus Achmea Vastgoed op naam van het Zorgfonds doet.
Het Achmea Dutch Health Care Property Fund is een door Syntrus Achmea Vastgoed opgericht fonds voor institutionele beleggers die willen investeren in zorgvastgoed. Het gaat om vastgoed in zowel de care als de curatieve zorg. De eerste aankoop van dit fonds is het in aanbouw zijnde gebouw van het Maasziekenhuis. Deze locatie biedt straks plaats aan kantoorfuncties en een aantal zorgfuncties. Ruim tachtig procent is inmiddels verhuurd. Hoofdhuurder voor een periode van twintig jaar is de Stichting Pantein. Het Maasziekenhuis maakt onderdeel uit van Stichting Pantein. De bouw van het ziekenhuiscomplex is in volle gang. De ingebruikname staat gepland voor april 2011. Onderhandelingen over de overige ruimten zijn gaande. De nieuwbouw ontwikkelt het Maasziekenhuis samen met Vitaal ZorgVast. Dat is een concept- en projectontwikkelaar voor de gezondheidszorg en onderdeel van BAM Utiliteitsbouw.
Investeringen
Woordvoerder Frederike Lengers van Syntrus Achmea Vastgoed zegt desgevraagd dat de bouw van een nieuw kankercentrum in Boxmeer geen invloed heeft op de investering. “Het gaat bij het Maasziekenhuis om een regulier ziekenhuis met een nieuw vastgoedconcept dat ook kantoorruimte en winkelruimte omvat. Dat er in deze gemeente ook een nieuw kankercentrum wordt gebouwd heeft daar verder niets mee te maken.” Volgens Lengers is investeren in zorgvastgoed ideaal voor institutionele beleggers die op zoek zijn naar stabiele, langlopende investeringen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
—Zal Achmea nu dit ziekenhuis wel of niet een contract aanbieden?
ANH Jansen
31 mei 2012 / 18:56Inmiddels heeft de zaak een nieuwe, definitieve wending genomen: de in opspraak geraakte chirurgen vertrekken per direct. Een opvallende conclusie van het zich al veel te lang voortslepende conflict, want in het verleden waren het bij een ruzie tussen bestuurders en medisch specialisten vrijwel altijd de bestuurders die hun carrière elders moesten voortzetten. Interessante vraag is dus of het verhaal van Boxmeer een unieke uitzondering is, of een blijk van afkalvende macht van de medisch specialist over het ziekenhuisbeleid.
Frank van Wijck
1 juni 2012 / 15:55De zaak heeft inmiddels een nieuwe, definitieve wending genomen: de medisch specialisten vertrekken per direct. Een opvallende afronding van deze zaak, als je bedenkt dat het van oudsher bijna altijd de bestuurders zijn die in een ruzie met medisch specialisten hun carrière elders moeten voortzetten. De vraag is dus: is de uitkomst in Boxmeer een incident, of laat die zien dat de macht van de medisch specialist over het ziekenhuisbeleid tanende is?
Frank van Wijck
1 juni 2012 / 15:57Frank, Je zou de VVAA eens kunnen raadplegen. Er gebeurt meer in de zorg dan je in de media hoort omdat men er prudent mee omgaat. Het is geen incident en het heeft ook niks met de tanende macht of verschuiving van de macht medisch specialist te maken.
Speculatieve ondertoon is leuk voor nog meer mediakabaal.
G K Mitrasing, huisa
1 juni 2012 / 20:12