Rollend over straat

Hoe ver moet het komen in de strijd tussen ziekenhuisbestuurders en medisch specialisten, willen zij hun onmin zo openbaar uitvechten als momenteel gebeurt in Boxmeer? De raad van bestuur van het Maasziekenhuis heeft er bij het Scheidsgerecht Gezondheidszorg op aangedrongen twee chirurgen voor de tweede keer op non-actief te stellen. De twee konden na een eerdere schorsing op 7 mei weer aan de slag, maar de bestuurders vinden dat zij onaangepast gedrag vertonen en inadequaat communiceren.

De medisch specialisten laten zich omgekeerd ook niet onbetuigd. Zij lieten met hulp van een extern adviseur een rapport opstellen waarin het ziekenhuisbestuur wordt aangevallen. Dit weigert al jaren voldoende chirurgen in te schakelen, waardoor de patiëntveiligheid in het geding komt, staat hierin. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt nu een onderzoek in naar het ziekenhuis, omdat ook zij wil weten hoe het zit met die patiëntveiligheid.

De vraag welke van de twee partijen – de bestuurders of de medisch specialisten – hier de meeste boter op het hoofd heeft, kan ik van deze afstand niet beantwoorden. Wel weet ik dat ik als patiënt wel twee keer zou nadenken over de vraag of ik mij wil laten behandelen in een ziekenhuis waar die twee partijen elkaar zo openlijk de tent uitvechten. Ook weet ik dat ik mij als zorgverzekeraar achter de oren zou krabben en me zou afvragen of het eigenlijk wel zo slim is geweest om dit ziekenhuis te contracteren.

Voor het voortbestaan van het ziekenhuis en het vertrouwen van de patiënten en de zorgverzekeraar is het waarschijnlijk beter als beide partijen de wijk nemen. “Waar er twee vechten hebben er twee schuld”, zei mijn moeder vroeger. Ik heb haar wijsheid leren waarderen.

Delen