Rondsnuffelen

Leonore Albers (25) is zesdejaars geneeskunde in Leiden en lid van VvAA Studentenraad

 

 

Was jij er ook zo één? Ik wel, zo’n hardnekkige. Alle goedbedoelde adviezen om toch echt eens naar andere studies te kijken, sloeg ik in de wind. Ik moest en ik zou dokter worden. De oogkleppen hebben hun dienst bewezen, want zo geschiedde. Althans, ik ben een heel eind op weg. Maar die oogkleppen zijn gedurende mijn studentenjaren wel wat losser gaan zitten. Heerlijk een wijdere blik. Je mag als student overal ongestraft rondsnuffelen en je bent – laten we eerlijk zijn – meestal nergens echt nodig. Dus is er tijd genoeg om op verkenningstocht te gaan. Uitbuiten die luxepositie!

Uitbuiten die luxepositie

De zorgverzekeraar, daar wilde ik eens ongestraft rondneuzen. Hoge winsten, wurgcontracten, tekort aan zorg; dagelijks praten patiënten en zorgprofessionals over de verzekeraar. Ik graaf in mijn gedachten, zou ik precies dat college hebben gemist? Hoe kan ik meer over de zorgverzekeraar horen in plaats van over de ziekten waar ik eindeloos tentamens over heb gemaakt? Zou het echt kloppen, dat verhaal over de grote boze verzekeringswolf? Ha, only one way to find out: tijd om die positie als nieuwsgierige student uit te spelen.

Een paar e-mails en telefoontjes verder sta ik zowaar in het hol van de leeuw. Ik voel me net een spion; gewapend met aantekenboekje stap ik het hoofdkantoor van Zorgverzekeraars Nederland binnen. Ik mag mee met André Rouvoet. Al snel ebt mijn gevoel van indringer weg. Van congres tot het Haagse perscentrum, van vergadering over dure geneesmiddelen tot een biertje drinken met Rouvoet. Iedereen is gemotiveerd om de zorg te verbeteren en spreekt openhartig over de imperfecties van dit stelsel. Mijn oogkleppen vallen bijna af. En meer goed nieuws: de boze wolf heeft me niet opgegeten, dus kan ik weer verder met verkennen. Waar gaat jouw tocht heen?

Delen