Rooksignaal

Het Openbaar Ministerie deed gisteren precies wat van dit orgaan mag worden verwacht: handelen volgens de letter van de wet. Longarts Wanda de Kanter heeft zeker gelijk als ze stelt dat de officieren de wet eenzijdig hebben geïnterpreteerd maar het lag niet voor de hand dat het OM anders zou doen en was misschien zelfs onredelijk om meer te verwachten. Aan de terechte teleurstelling van alle betrokkenen doet dit niets af, maar gelukkig hebben zij al aangegeven dat de vraag om vervolging slechts de eerste stap was in een proces.

Een vervolg is al aangekondigd, want advocaat Bénédicte Ficq gaat een artikel 12 procedure starten. Bovendien is het nieuws van gisteren opgepikt door buitenlandse media als The Guardian en The Washington Post. En de artsenorganisaties, medische beroepsverenigingen, kankerpatiëntenverenigingen, ziekenhuizen en andere organisaties die de aangifte hebben ondersteund zullen hun zaak ook zeker bij hun internationale evenknieën onder de aandacht brengen. Deze actie heeft het in zich om iets groots te worden.

De grootste winst zit bij de kinderen die op dit moment nog niet hun eerste sigaret hebben opgestoken

In nationaal perspectief is de belangrijkste winst voor nu wellicht dat zo veel partijen in de medische wereld zich over de gevaren van roken uitspreken en dit ook zeker in de komende periode zullen blijven doen. Het kan niet anders of dit zal zijn weerslag hebben op de gesprekken die in de spreekkamers worden gevoerd met patiënten. In die zin gaat van de eerste – helaas mislukte – gezamenlijke actie van deze partijen een belangrijk signaal uit. Alleen daarom al verdienen zij waardering. Het is te hopen dat nu ook onderwijsinstanties zich aansluiten. De grootste winst zit bij de kinderen die op dit moment nog niet hun eerste sigaret hebben opgestoken.

Delen