Rumoer om niks

Daar kunnen ze achteraf moeilijk blij mee zijn geweest, daar op de redactie van Buitenhof: die uitzending van afgelopen zondag. Te gast was iemand van het ‘Nationaal ZorgFonds’ van de SP, die de onbegrensde zegeningen van dit plan mocht komen verkondigen – zonder enige serieuze tegenspraak van de dienstdoende moderator. Dit net drie dagen na de publicatie van het verkiezingsprogramma van de PVV, met als belangrijk onderdeel het stoppen van alle financiering van de publieke omroep, in Geert Wilders’ ogen immers een incestueus broeinest van links.

En het werd nog erger. Want nog diezelfde dag verscheen deze tweet van de gast van die middag: “Dank @Buitenhoftv & #PaulWitteman voor prettige gesprek over @NLzorgfonds. Dat het de beweging ten goede mag komen.” Wat natuurlijk een beetje dom was: méér gelijk kan je Wilders niet geven.

Ook bijzonder aan die uitzending was de directe interventie door VWS, ook via Twitter. Daar gingen ze er kennelijk al op voorhand van uit dat de nodige onwaarheden of eenzijdigheden zouden worden geventileerd. Zodat meteen in real time tijdens de uitzending werd gereageerd, met corrigerende cijfers op controversiële issues zoals zorgkosten en zorgmijding.

Je kunt je afvragen of dit wel een goed idee was: een ministerie dat zich direct mengt in een tv-uitzending. Maar tekenend is het in elk geval wel, voor de sfeer waarin de afgelopen weken over dat Nationaal ZorgFonds is gediscussieerd, vooral op opiniepagina’s van dagbladen en in social media. Dat ook tegenstanders van dit idee zich hierbij fel hebben geweerd, is zonder meer begrijpelijk. Vanwege de inhoudelijke gebreken van dit plan, waarvan ieder onderbouwend gegeven en ieder geclaimd voordeel kan worden gepareerd met een minsten zo geloofwaardig contra-argument. Maar ook vanwege de toonzetting van het pro-ZorgFonds-discours: door het morele monopolie dat wordt geclaimd op bekommernis om goede zorg; en door de stroom van ad hominem-banaliteiten die andersdenkenden over zich heen krijgen.

Begrijpelijk dus, om je hierover op te winden. Maar als reactie misschien toch niet verstandig, om één heel simpele reden: dat Nationaal ZorgFonds, dat komt er niet. Dus waarom je zo laten dol maken?

‘Dat Nationaal ZorgFonds, dat komt er niet’

Ook vorige week verscheen een nieuwe opiniepeiling, waarin de SP uitkwam op 13 zetels in de Tweede Kamer. Dit is de slechtste score in jaren, en een dramatische teruggang sinds het hoogtepunt van 25 zetels bij de Kamerverkiezingen van 2006. We hebben hier dus te maken met een politieke partij die de slotfase van zijn levenscyclus is ingegaan. En juist afgelopen week werd ook bekend dat een paar belangrijke SP-namen ervoor kiezen dit water makende schip te verlaten, en niet meer zullen proberen om volgend jaar in de Tweede Kamer terug te keren.

En die net even 100.000 mensen dan, die intussen hun handtekening hebben gezet onder een petitie voor dat ZorgFonds? Het was president Ronald Reagan die in 1981 wijze woorden sprak om dit soort aantallen mee te relativeren. Door na een grote demonstratie tegen zijn beleid, in een reactie erop te wijzen dat het aantal mensen waar het hier om ging, hoewel ogenschijnlijk best imposant, bij lange na niet in de buurt kwam van de 500.000 die kort daarvoor waren komen opdagen bij een gratis concert van Simon and Garfunkel in Central Park in New York. Precies zo zit het met dat ZorgFonds. En zelfs al komen daar komende tijd nóg eens 100.000 ondertekenaars bij, ook dan heeft dit politiek en maatschappelijk nog steeds niks te betekenen.

Wie dit goed begrepen hebben, zijn de meest bekritiseerde ‘bad guys’ zelf in dat hele Nationaal ZorgFonds-verhaal. De Nederlandse zorgverzekeraars dus, die als het aan de SP ligt allemaal zullen worden ‘afgeschaft’. Maar die zich de afgelopen weken opvallend rustig en stil hielden, en geen aanleiding zagen om hard terug te slaan. Misschien wel redenerend dat ze vroeger of later bij die SP wel weer een nieuw wanhoopskunstje moeten gaan verzinnen, waarna dat ZorgFonds vanzelf weer overwaait.

En op de redactie van Buitenhof? Daar moeten ze gewoon even flink en sportief zijn, en zich – na die uitglijder van afgelopen zondag ­– journalistiek rehabiliteren door ook een ander zorgpolitiek geluid een platform te bieden. Verstandige mensen genoeg die je hiervoor kunt vragen; zelf zou ik als eerste denken aan zorgeconoom Marcel Canoy, misschien heeft die komende zondag wel tijd.

Delen