Russische roulette

Partijen in een samenwerkingsverband werken vanuit een gedeelde toekomstvisie. Maar wat als deze visie gedurende de samenwerking uit elkaar gaat lopen of achteraf anders blijkt te zijn dan gedacht? Dan kan het zijn dat de samenwerking verbroken moet worden en ieder zijn eigen weg wil gaan. Maar het is niet altijd mogelijk om de praktijk onderling te verdelen. In veelvoorkomende gevallen wordt de praktijk door een van de partijen voorgezet. Het is regelmatig de oudste partij die vertrekt. 

Wat nu als beide partijen alleen verder willen met de praktijk? In dat geval zijn er ook andere mogelijkheden om tot een uitkomst te komen. De eerste mogelijkheid wordt ook wel ‘shoot out’ genoemd en houdt in dat beide partijen tegelijk een aanbod op tafel leggen, waarmee ze de ander willen uitkopen. De uitkomst hiervan is simpel: degene met het hoogsteaanbod ‘wint’ en mag de praktijk overnemen en voortzetten. Meestal wordt de prijs gekoppeld aan het hoogste bod, maar een variant hierop is dat de winnaar van het hoogste bod de prijs betaalt van de laagste bieder. 

‘Spannende manier om tot een uitkomst te komen’

Een andere methode wordt ook wel ‘Russische roulette’ genoemd en houdt in dat de ene partij een prijs noemt aan de andere partij. De andere partij kan vervolgens kiezen om te kopen of te verkopen voor de voorgestelde prijs. 

Uiteraard zijn deze methoden een spannende manier om tot een uitkomst te komen, maar het zorgt wel snel voor een uitkomst en er wordt een redelijke prijs betaald aan de ‘verliezer’, die er met de troostprijs vandoor gaat. Van belang is dat de voorwaarden voorafgaand aan het proces worden vastgelegd, zodat er achteraf geen discussie kan ontstaan over de uitkomst. Het mooiste is natuurlijk als u er in goed overleg met elkaar uitkomt.  

Delen