Rutte en ik

We hebben iets gemeen, Mark Rutte en ik. We snappen allebei die uitspraak van Diederik Samsom niet. Samsom zegt: “Ik garandeer dat in elke gemeente met een PvdA-bestuur de zorg geregeld is.” Een mooie, maar holle uitspraak. Samsom zou dit niet eens kunnen waarmaken in gemeenten waarin de PvdA de absolute meerderheid in de gemeenteraad krijgt. En hoewel ik weinig vertrouwen heb ik de peilingen van De Hond, zie ik dat niet in veel gemeenten gebeuren.

Politiek bedrijven is water bij de wijn doen, compromissen sluiten. Bovendien is de gemeentepolitiek een uitvloeisel van de landelijke, en we kennen allemaal de landelijke beleidsplannen voor de transitie in de langdurige zorg. Samsoms PvdA heeft alles met die plannen te maken.

Wie vandaag het stemhokje betreedt met de gedachte ‘Als ik PvdA stem, verandert er niets in de zorg voor mijn moeder’, komt dus bedrogen uit. Samsom bedrijft een vorm van verkiezingsretoriek die volstrekt niet meer van deze tijd is. Vroeger kon je zoiets misschien nog roepen nét voor de verkiezingen, in de hoop dat de andere partijen onvoldoende tijd hadden om het nog te weerleggen via een kanaal dat grote groepen kiezers bereikt. Maar tegenwoordig gebruikt ook de zwevende kiezer social media. Hierdoor is het een kwestie van minuten geworden voordat die andere partijen zo’n uitlating hebben ontmaskerd, en deze ontmaskering met iedereen hebben gedeeld. Dat is het leuke van Twitter. En tegelijk het gevaarlijke.

 

Delen