Aantrekkelijke prooi
Het is geen verrassing dat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis eerst failliet moest gaan voordat het zou worden gered. Het faillissement maakt de overname – door het Maasstad Ziekenhuis, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis – immers financieel veel aantrekkelijker voor de overnemende partijen. De schulden blijven achter bij de failliete eigenaar.
Om een definitieve streep te trekken onder het verleden, verandert per direct de naam van het ziekenhuis. Het heet nu Spijkenisse Medisch Centrum. En onder die naam zal het voortgaan als een short-stay ziekenhuis met een uitgebreide poliklinische functie en planbare zorg. Met andere woorden: zodra het een beetje serieus wordt, gaat de patiënt naar een van de drie moederziekenhuizen. Die zijn hiermee verzekerd van een patiëntenstroom vanuit Spijkenisse, al is dit dan wel een beetje volgens het proces van gedwongen winkelnering natuurlijk.
In ieder geval is hiermee maar weer duidelijk wat NVZ vereniging van ziekenhuizen bedoelt als het stelt dat in het proces van spreiding en concentratie van ziekenhuizen spreiding net zo belangrijk is als concentratie. Met andere woorden: de samenstelling van het zorgaanbod per ziekenhuis verandert wel, maar het totaal aantal ziekenhuizen wordt hiermee beslist niet automatisch geringer. Ook niet als er een dreigt te verdwijnen, want dan is er altijd wel een ander dat er baat bij heeft om het te laten voortbestaan.
3 reacties
Even een kleine correctie: de schulden blijven volgens jou bij de eigenaar. Dat is echter een rechtspersoon. In de praktijk betekent het dat de crediteuren niet betaald gaan worden en dus de klos zijn. Meestal vooral de bank en de belastingdienst, maar ook de kleinere leveranciers kunnen fluiten naar hun centen. Een dergelijke constructie kent niet alleen winnaars.
JD Uithof
25 juni 2013 / 09:37Daarin heb je natuurlijk helemaal gelijk. Ik bedoelde alleen te zeggen dat de nieuwe eigenaren dankzij het faillissement helemaal geen last hebben van die schulden. Het ligt dus voor de hand dat ze de overname bewust tot na het faillissement hebben uitgesteld.
Frank van Wijck
25 juni 2013 / 10:27De nieuwe eigenaren zijn ‘gevrijwaard’. De banken leggen een cliam bij het waarborgfonds en de zorgverzekeraars hebben hun uitstaande schulden, zo neem ik aan, netjes verrekend met de nog openstaande behandelingen. De crediteuren en de belastingbetaler draaien er voor op. Maatschappelijk gezien zijn er alleen verliezers. Het personeel en de patienten niet in de laatste plaats.
Arthur
25 juni 2013 / 15:44