Aantrekkelijke prooi

Het is geen verrassing dat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis eerst failliet moest gaan voordat het zou worden gered. Het faillissement maakt de overname – door het Maasstad Ziekenhuis, het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis – immers financieel veel aantrekkelijker voor de overnemende partijen. De schulden blijven achter bij de failliete eigenaar.

Om een definitieve streep te trekken onder het verleden, verandert per direct de naam van het ziekenhuis. Het heet nu Spijkenisse Medisch Centrum. En onder die naam zal het voortgaan als een short-stay ziekenhuis met een uitgebreide poliklinische functie en planbare zorg. Met andere woorden: zodra het een beetje serieus wordt, gaat de patiënt naar een van de drie moederziekenhuizen. Die zijn hiermee verzekerd van een patiëntenstroom vanuit Spijkenisse, al is dit dan wel een beetje volgens het proces van gedwongen winkelnering natuurlijk.

In ieder geval is hiermee maar weer duidelijk wat NVZ vereniging van ziekenhuizen bedoelt als het stelt dat in het proces van spreiding en concentratie van ziekenhuizen spreiding net zo belangrijk is als concentratie. Met andere woorden: de samenstelling van het zorgaanbod per ziekenhuis verandert wel, maar het totaal aantal ziekenhuizen wordt hiermee beslist niet automatisch geringer. Ook niet als er een dreigt te verdwijnen, want dan is er altijd wel een ander dat er baat bij heeft om het te laten voortbestaan.

Delen