Salomon

NU’91 stelt dat het ‘niet de oplossing’ is om met corona besmette zorgmedewerkers zonder klachten toch te laten werken. Een heel actueel vraagstuk in het Amsterdam UMC, dat juist nu serieus overweegt om dit wel te doen.

Het aantal coronabesmettingen onder zorgpersoneel groeit hard nu de omikronvariant zo genadeloos om zich heen grijpt. Medio vorige week bleek al een op de vier zorgmedewerkers van het Amsterdam UMC daarmee besmet te zijn.

Wat moet je dan? NU’91 stelt met reden dat wie besmet is thuis hoort te blijven en dat de regels er ‘niet voor niets’ zijn. Maar bestuurder Mark Kramer van Amsterdam UMC heeft ook gelijk als hij zegt: ‘Als het personeel niet inzetbaar is, heeft dat een ontwrichtend effect op het dienstenrooster’. In Londen is een alternatief gevonden in de vorm van inzet van militairen. Maar het risico dat ook die besmet zijn (of raken) met de omikronvariant is natuurlijk levensgroot.

‘Roepen dat iets fout is, is makkelijk, maar wij weten het ook niet’

Van de nieuwe coronaminister Ernst Kuipers zal ongetwijfeld snel gevraagd worden hierover een Salomonsoordeel te vellen. Over de vraag hoe goed de oordelen van zijn voorganger Hugo de Jonge waren, lopen de meningen sterk uiteen. “Ik heb fouten gemaakt, dat kan ook niet anders”, zei hij zelf in de Op1 uitzending van vorige week donderdag, waarin hij terugblikt op die tijd. Het is bijna onvermijdelijk dat ook Kuipers dat zal doen. Daarbij past dan een zekere mildheid van onze kant. Want roepen dat iets fout is, is makkelijk, maar wij weten het ook niet.

Delen