Samen alleen

Twee apothekers verkopen hun apotheken in Hengelo en Hoog-Keppel aan keten Escura Apotheek. Is dat nieuws? Dat ligt er maar aan in welk kader je het feit plaatst. Zelf zijn de betrokken apothekers nuchter. Erik en Natasja Duin zeggen dat ze een nieuwe uitdaging zoeken. “We hebben nu samen bij elkaar zo’n vijftien jaar gewerkt in de apotheek en dan vraag je je wel eens af of je tot je 67ste daarmee door wilt gaan.”

Geen vuiltje aan de lucht, zou je dan denken, een heel herkenbaar standpunt. Bijna niemand heeft nog een baan voor het leven. De een laat zich na twintig jaar kantoorwerk omscholen tot agent. Een tweede verbrandt alle schepen achter zich en vertrekt naar Canada. Een derde – ik – zegt na dertien jaar zijn baan vaarwel en kiest voor een onzekerder en dus spannender bestaan als freelancer.

Toch leidt het vertrek van de twee apothekers binnen de beroepsgroep tot speculaties. De teneur is negatief: maak dat je wegkomt, want de zelfstandige apotheker heeft zijn beste tijd gehad.  Ik geloof daar niets van. Dat hun markt verandert is duidelijk, maar dat ze daarin niet meer als zelfstandig beroepsbeoefenaar zouden kunnen functioneren vind ik veel te kort door de bocht geconcludeerd. Samenwerking binnen bijvoorbeeld een franchisemodel of een vennootschap biedt voldoende kansen om  als zelfstandig ondernemer overeind te blijven. Punt is alleen wel dat je ondernemer moet durven zijn. Een ondernemer grijpt kansen. De een doet dat door te innoveren binnen zijn bestaande bedrijf, een tweede door de boel te verkopen en iets heel anders te gaan doen. Maar wat een ondernemer in ieder geval niet doet, is bij de pakken neerzitten en zeggen dat vroeger alles beter was.

Delen