Samen bankje spelen

Wie had vijftien jaar geleden gedacht dat de warme bakker om de hoek voor zijn uitbreiding met nieuwe oveninstallatie niet naar zijn huisbank zou stappen, maar naar een anonieme groep particulieren die hem met een paar klikken op laptop of smartphone binnen een uur aan zijn ontbrekende ton helpt? Welkom in de wondere wereld van de crowdfunding.

Voor de goede orde: er gaan nog steeds veel MKB’ers naar hun huisbankier. Maar crowdfunding vormt nu een alternatief, naast een beroep op ‘family, friends and fools’. Het is rond de eeuwwisseling ontstaan in de VS. In de beginjaren ging het meestal om ondersteuning van artiesten bij de lancering van hun eerste album. Als er genoeg geld werd opgehaald, kwam het album tot stand en kregen de ‘believers’ als dank een cd of concertkaartjes toegestuurd. Inmiddels zijn er wereldwijd vele crowdfunding platforms en gaan er in die industrie zelfs in Nederland jaarlijks vele miljoenen om.

Elke investering kan uitdraaien op een ‘donatie’

Crowdfunding staat in Nederland onder toezicht van de AFM. Ter bescherming van particulieren stelt die grenzen aan de som van per platform te investeren bedragen: € 80.000,- voor leningen en € 40.000,- voor aandelen. Ook worden particulieren gewaarschuwd als ze meer dan € 500,- investeren en nog eens als er meer dan € 5000,- wordt geïnvesteerd.

Crowdfunding is een sympathieke bezigheid: investeren in kleine ondernemers. Maar de risico’s zijn groot: in het ergste geval gaat de bakker failliet en leidt het tot een ‘total loss’. Het risico kan enigszins beperkt worden door spreiding van kleine bedragen over verschillende initiatieven. Omdat crowdfunding als categorie überhaupt risicovol is, adviseert de AFM particulieren er niet meer dan 10 procent van hun geld in te investeren. Elke investering kan immers uitdraaien op een ‘donatie’ zonder financieel rendement. Particulieren spreiden nooit zo goed als een bank, daarom balanceren crowdfunders meer tussen durfal en filantroop.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

 

Delen