Samen beslissen

‘Wat zijn mijn behandelopties dokter?’ Die vraag zal iedere arts dagelijks te horen krijgen van een patiënt aan wie hij zojuist slecht nieuws heeft overgebracht. De arts zal de tijd nemen om die behandelopties de revue te laten passeren. En als de patiënt weer buiten staat, is hij de helft (of meer) alweer vergeten.

Je vraagt je af waarom dit niet al jaren eerder bestond

Iemand meenemen die meeluistert helpt natuurlijk. Achteraf de informatie opzoeken op internet kan ook, al weet je dan als patiënt nooit of de informatie die je vindt betrouwbaar is. Veel beter is daarom de informatie gewoon aanreiken aan de patiënt. Precies dat is wat de internisten nu doen voor patiënten met blijvende schade aan de nieren en patiënten met trombose of longembolie, in de vorm van consultkaarten. De behandelmogelijkheden worden hierop beknopt weergegeven. En – mogelijk te danken aan de samenwerking met de betreffende patiëntenorganisaties – nog in begrijpelijke taal ook, zoals bijvoorbeeld onderstaande kaart laat zien. (klik op de afbeelding om hem te vergroten.)

Het achterliggende concept, www.consultkaart.nl, is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en Federatie Medisch Specialisten. Het aantal ontwikkelde consultkaarten is op dit moment nog beperkt. De website is nog in ontwikkeling en biedt geen informatie over eventuele uitbreiding, maar hopelijk komt die snel. Informatie bieden zonder moeilijke woorden, die arts en patiënt in de spreekkamer samen kunnen doornemen en die de patiënt thuis kan nalezen, is immers een waardevolle – en eigenlijk ook gewoon heel logische – ontwikkeling om shared decision making te faciliteren. Je vraagt je af waarom dit niet al jaren eerder bestond.

Delen