Samen ondernemen

Samenwerking tussen beroepsbeoefenaars in de zorg vindt meestal plaats in de vorm van een maatschap. Bent u daarbij in privé ook nog partners van elkaar, dan ontstaat de man-vrouw (of man-man, vrouw-vrouw) maatschap. U oefent beiden als zelfstandig ondernemer hetzelfde beroep uit.

Maar wat als u als ondernemer de gekwalificeerde beroepsbeoefenaar bent en uw partner ondersteunende werkzaamheden verricht (administratie, schoonmaak, afsprakenbeheer)? Hoe kunt u uw meewerkende partner dan (geldelijk) belonen? Daarvoor zijn vier verschillende fiscale mogelijkheden.

De meewerkaftrek. U voert een fiscale correctie op (maximaal 4 procent) ten laste van uw winst. Gevolg: een lager inkomen en lagere belastingheffing. Uw partner hoeft niets op te geven. Voorwaarde is dat uw partner minimaal 525 uur per jaar meewerkt.

De meewerkbeloning. U maakt aan uw partner jaarlijks minimaal 5000 euro over. Dit bedrag is bij u als kosten aftrekbaar en bij uw partner als inkomen belast. Zit uw partner in een lagere belastingschaal, dan kan dit belastingtechnisch voordelig uitpakken. Stel een meewerkovereenkomst op (inclusief het aantal mee te werken uren en het uurtarief).

Partner in loondienst. U gaat met uw partner een arbeidsrelatie aan. U sluit een arbeidsovereenkomst af. Advies: besteed uw salarisadministratie uit aan een gespecialiseerd bedrijf.

De maatschap tussen partners. In deze constructie bent u de beroepsbeoefenaar en heeft uw partner ondersteunende taken. Een ieder deelt mee in de winst. Stel een maatschapsovereenkomst op en schrijf u in bij de Kamer van Koophandel. Omdat uw partner mede aansprakelijk is voor de schulden van de maatschap, wordt hij/zij als ondernemer gezien. De partner kan meestal geen aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek (fiscale aftrekpost als meer dan 1225 uur als zelfstandig ondernemer is gewerkt). Maar, en dat is het mooie, wel op de MKB-winstvrijstelling: 12,5 procent vrijstelling op de winst. Hiervoor geldt geen uren-criterium.

Delen