Samen op stap

Volgens bedrijfsarts en apotheker Philip Boerebach is de zorg efficiënter en patiëntvriendelijker te maken door de medisch specialist huisbezoeken te laten afleggen. Hij dingt met dit voorstel mee naar de prijs voor Het beste zorgidee van zorgverzekeraar ONVZ. Maar huisarts Geert-Jan van Holten ziet het niet zitten, zo blijkt uit zijn Tweet: “Hier een zorgprijs mee winnen? De generatie die dat nog deed is net met pensioen.” Van Holten heeft in zoverre gelijk dat het idee een beetje Back to the future is: we zouden daarmee terugkeren naar een situatie die in lang vervlogen tijden gemeengoed was.

Toch betekent dit nog niet per se dat het een slecht idee is van Boerebach. Terugkeren naar oude waarden is ook een vorm van voortschrijdend inzicht. Wel stuit het idee in de praktijk op twee problemen: de schaarste aan medisch specialisten in ons land en het gegeven dat zij een enorme cultuurslag moeten maken als ze uit hun spreekkamers vandaan moeten komen en bij de patiënt moeten aanbellen.

Boerebach heeft het idee ook niet heel erg gedetailleerd uitgewerkt. Maar is het daarmee waardeloos? Bepaald niet. Vooral voor chronisch zieken is het een interessante suggestie. Als de huisarts en de medisch specialist de patiënt op gezette tijden gezamenlijk monitoren, kunnen zij volgens het ‘twee-weten-meer-dan-één’-principe snel inspelen op alarmerende gezondheidssignalen. Ze kunnen dan effectief ingrijpen en dus voorkomen dat een ziekenhuisopname nodig wordt. Alleen moet hierop nog wel even een goed financieringsmodel worden ontwikkeld.

 

Delen