Samen op stap
Volgens bedrijfsarts en apotheker Philip Boerebach is de zorg efficiënter en patiëntvriendelijker te maken door de medisch specialist huisbezoeken te laten afleggen. Hij dingt met dit voorstel mee naar de prijs voor Het beste zorgidee van zorgverzekeraar ONVZ. Maar huisarts Geert-Jan van Holten ziet het niet zitten, zo blijkt uit zijn Tweet: “Hier een zorgprijs mee winnen? De generatie die dat nog deed is net met pensioen.” Van Holten heeft in zoverre gelijk dat het idee een beetje Back to the future is: we zouden daarmee terugkeren naar een situatie die in lang vervlogen tijden gemeengoed was.
Toch betekent dit nog niet per se dat het een slecht idee is van Boerebach. Terugkeren naar oude waarden is ook een vorm van voortschrijdend inzicht. Wel stuit het idee in de praktijk op twee problemen: de schaarste aan medisch specialisten in ons land en het gegeven dat zij een enorme cultuurslag moeten maken als ze uit hun spreekkamers vandaan moeten komen en bij de patiënt moeten aanbellen.
Boerebach heeft het idee ook niet heel erg gedetailleerd uitgewerkt. Maar is het daarmee waardeloos? Bepaald niet. Vooral voor chronisch zieken is het een interessante suggestie. Als de huisarts en de medisch specialist de patiënt op gezette tijden gezamenlijk monitoren, kunnen zij volgens het ‘twee-weten-meer-dan-één’-principe snel inspelen op alarmerende gezondheidssignalen. Ze kunnen dan effectief ingrijpen en dus voorkomen dat een ziekenhuisopname nodig wordt. Alleen moet hierop nog wel even een goed financieringsmodel worden ontwikkeld.
10 reacties
Tja, in een tijd dat huisartsen al veel minder huisbezoeken afleggen dan vroeger is het een opmerkelijk geluid. Ik denk dat -hoe goed bedoeld ook- dit eenvoudigweg niet structureel haalbaar is. Natuurlijk kan een specialist een dagje meelopen met een huisarts. Wat ik wel kansrijker acht is een prominente rol voor eHealth. Dan kan er samen gemonitord worden (eventueel ook asynchroon) en zelfs met de patient (‘shared decision making’).
Toevallig reis ik vandaag af naar ZonMW om daar een brainstormsessie van experts bij te wonen, juist over dit type vragen….
JanTaco te Gussinklo
3 oktober 2012 / 09:03Het idee is prima te vertalen naar de moderne tijd en de herpositionering van de wijkverpleegkundige. Een ‘digitaal’ huisbezoek in aanwezigheid van de wijkverpleegkunidge. Is vooral voor de chronische zieke oudere een prima idee. Minder (vervoer)stress, een professional die de aanwijzingen van de arts kan verwerken en nog eens uitleggen. Dus betere medicatietrouw door integrale afstemming met de ambulante zorg, geen vervoerskosten, minder tijdinvestering door de specialist en meer nazorg….en dat alles via de Ipad van de wijkverpleegkundige. Kan ik nog meedoen voor het beste zorgidee?
Astrid Buis
3 oktober 2012 / 10:23Overwoog men in Dokkum al jaren: http://www.mednet.nl/nieuws/id706-interne-geneeskunde-sionsberg-start-telemedicineproject.html. Dit initiatief is genomineerd voor Spider Award – daar ken ik het van. Had toen bijzondere resultaten in de zin van besparing in tijd en toename in kennis en niveau van samenwerking patiënt, huisarts en specialist.
Hans ter Brake
3 oktober 2012 / 10:27Hier een reactie van Philip Boerebach zelf.
Ten eerste: ik ben geen bedrijfs- maar vaccinatie en preventie arts.
Over mijn idee: Ik heb het idee bewust niet gedetailleerd uitgewerkt omdat ik weet dat de (tarief) structuren er nog niet klaar voor zijn. Daarnaast ben ik geen econometrist en beschik niet over de declaratiegegevens van ambulance diensten en DBC’s van specialisten. Daar is de link met de verzekeraar nou net voor nodig.
Het idee is ontstaan omdat ik vanuit de praktijk meerdere gevallen heb gezien waarbij een bedlegerige patiënt met een ambulance naar het spreekuur van een specialist gebracht moet worden (een zgn B1 rit), en weer terug vanzelfsprekend. Kosten: minimaal 4 x zo hoog als een eventuele specialist op huisbezoek. De huisarts laat iemand ook niet met een ambulance bij zich op bezoek komen, daar ligt de parallel.
Over de haalbaarheid: Ik weet dat er veel specialisten (tegen pensioenleeftijd) zijn die het erg leuk zouden vinden om op deze manier “uit te dieselen” waardoor ze nog betrokken zijn blijven bij het vak op een iets relaxtere manier.
Ook recent in het nieuws: In Nederland heerst een kunstmatige schaarste aan specialisten, daar moet via de opleidingen natuurlijk ook wat aan gebeuren. Van het bezwaar dat specialisten een cultuuromslag zouden moeten maken ben ik niet onder de indruk.
Als we als maatschappij vinden dat dat nodig is, dan kan daar op gestuurd worden. De betaler bepaalt in dat geval.
Bij het zorgidee gaat het er niet alleen om wat er op dit moment direct haalbaar is, maar ook hoe zorg er idealiter uit zou kunnen zien, de oplossingen gaan we er later bij zoeken. Met mijn idee pretendeer ik niets meer of minder dan dat het anders zou kunnen tegen een lagere prijs. De detaillering is aan rekenmeesters.
p boerebach
3 oktober 2012 / 10:34Is de reistijd van de medisch specialist eigen tijd of declarabele tijd? Uurtarief van een Medisch Specialist is al snel 175 euro per uur. Dat wordt stevig doortrappen tegen de wind in om uit de kosten te komen. Of gaat de thuisbezoekende medisch specialist voorrijdkosten in rekening brengen? Vast tarief binnen een bepaalde straal vanuit zijn vertrekpunt?
Hoeveel patienten kan een aldus rondreizende medisch specialist per dag behandelen en tegen welk tarief?
Waarom werd ook weer het systeem ingevoerd dat patienten naar een ziekenhuis, behandelkamer, ZBC of poli-kliniek kwamen en de behandelend arts 60 minuten per uur zuivere productie kon draaien en zonodig dichtbij de beschikking had over diagnostische apparatuur en eventueel de nodige hulpkrachten?
De detaillering is aan de rekenmeesters? Zo kennen we er nog wel een paar.
Een Medisch Verpleegkundige met een webcam/Ipad zou wel zinvol zijn; die spaart in theorie de ambulance uit en kan zo nodig overleggen met de medisch specialist.
ANH Jansen
3 oktober 2012 / 12:32Helemaal met Philip e.a. eens dat het anders kan tegen een lagere prijs! Enige maanden geleden heb ik een discussie gestart op Linkedin ; Consult via Webcam, en aardig respons gekregen. Webcam kan ook beeldtelefoon, Ipad zijn. In o.a. het OLVG is men al gestart. Huisartsen hebben al middels internet contact met dermatologen.
Het is een goed idee, wat al door anderen is uitgewerkt.
vera onderdelinden
3 oktober 2012 / 13:23Philip, bedankt dat je zelf even reageert en goed nuanceert hoe het idee bedoeld is. Je gedachtegang spreekt me aan, en zeker ook het idee om oudere medisch specialisten op deze manier “uit te laten dieselen”. Ik ben benieuwd hoe de Orde van Medisch Specialisten tegen je idee aankijkt.
Frank van Wijck
3 oktober 2012 / 14:18Nou u dit toch leest:
http://www.hetbestezorgidee.nl/wp-content/themes/bestezorgidee/genomineerden2012/index.php
p boerebach
3 oktober 2012 / 18:18FaceTalk van het UMCN laat ook zien dat gesprekken tussen een cliënt thuis en verschillende betrokken zorgprofessionals goed mogelijk is via ehealth dus de beweging over de virtuele snelweg is er al. Dan hoeft de specialist niet fysiek op pad zoals in het idee van Dhr. Boerebach
Petra
3 oktober 2012 / 20:20Dus dan is de vraag voor een alternatief beste zorgidee: vindt de wat oudere specialist nadieselen met facetalk / een ipad ” waardoor ze nog betrokken blijven bij het vak op een iets relaxtere manier (p boerebach, red).” ook acceptabel? De rekenmeesters zullen het snel met me eens zijn dat het zorgidee dan als totaal goedkoper zal zijn (want: geen reistijd). Los van wel/niet effectiever zijn dmv het zorgidee. Al heb ik daar ook wel een vermoeden bij 😉
Johanj
3 oktober 2012 / 22:35