Sancties

Het is zo’n zinnetje dat je even twee keer moet lezen, om te verifiëren of je het wel echt goed zag: ‘Anders volgen sancties’. Maar, ja het stond er echt, op de voorpagina van de Volkskrant gisteren, in een piepklein berichtje over het feit dat moeders van ongeboren kinderen zo nodig verplicht moeten afkicken, alcohol laten staan of stoppen met roken. Doen ze dat niet, dan wordt dus opgetreden. Een uitgebreider artikel op pagina 12 vermeldde hoe: uithuisplaatsing van de baby (na de geboorte hoop ik dan toch), een dwangsom of de gevangenis.

Het advies is afkomstig van de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming en is gericht aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Niet (ook) aan Edith Schippers dus, terwijl er toch wel degelijk een aspect van gezondheidszorg aan vastzit. De strekking is dat iemand die de verantwoordelijkheid draagt voor een ander, geen recht heeft om ongezond te leven op een manier die de afhankelijke partij schade kan berokkenen. Nobel, maar denk eens in tot welke gevolgen dit kan leiden, want waarom zou je het uitsluitend beperken tot het ongeboren kind? Mag een ouder dan ook niet meer roken of alcohol consumeren zo lang de kinderen nog niet het huis uit zijn? Mag hij geen zorg meer uitstellen om eigen risico te besparen, met het gevaar dat hij ziek wordt en overlijdt en de kinderen dus als wezen achterlaat? Moeten kinderen skivakanties en andere traumagevoelige sportactiviteiten uitstellen zolang hun ouders afhankelijk zijn van hun mantelzorg?

Een andere vraag is natuurlijk wie op dit alles moet gaan toezien, en welke bevoegdheden deze mensen precies krijgen, voor of achter de voordeur. Dit ene zinnetje opent de sluizen naar heel veel dingen die ik uitstekend kan plaatsen in een totalitaire samenleving als Noord-Korea. Maar Nederland?

Delen