Schijnkeuzes maken

Twee nieuwsberichten over ziekenhuiszorg van de laatste paar dagen. Het Amphia Ziekenhuis wil van drie naar twee locaties. Het concentreert alle specialismen in Breda en de locatie Oosterhout verliest zijn 24-uurs functie. In Amsterdam gaan het OLVG en het BovenIJ Ziekenhuis intensiever samenwerken. Ze willen niet alleen medisch-specialistische functies combineren, maar ook medische en niet-medische ondersteunende activiteiten.

Tegelijkertijd zie ik een waarschuwing van senior projectmanager Jan Heijboer van Hevo en Blanxx dat ziekenhuizen hun bestaansrecht dreigen te verliezen als ze geen keuzes maken. Ze denken het te kunnen redden door goedkopere zorg te leveren, efficiënter te werken en de kwaliteit van zorg te verbeteren, stelt hij. Hun toekomstbestendigheid in een concurrerende markt zit echter niet daarin, waarschuwt hij, maar in onderscheidend vermogen. Ze moeten dus keuzes kunnen maken in wat ze wel en niet aanbieden.

Ik denk dat Heijboer gelijk heeft. Maken de hierboven genoemde ziekenhuizen keuzes? OLVG en BovenIJ in ieder geval niet, want die streven feitelijk met hun samenwerking niets anders na dan efficiencyverbetering. Amphia lijkt meer te doen, door te stellen dat het zich specialiseert in vijf gebieden: gezond ouder worden, oncologie, bewegen, vaten, en vrouw en kind.

Maar wie goed naar deze vijf begrippen kijkt, ziet dat dit geen echte keuzes zijn. Er is zo’n beetje alle medisch-specialistische zorg onder te scharen die een ziekenhuis kan aanbieden. Pure window dressing dus. Daarmee zal geen enkele zorgverzekeraar of patiëntenorganisatie genoegen nemen. Als die aan het ziekenhuis vragen waarin het nu écht excelleert, dan kan het niet anders dan door de mand vallen. Ziekenhuizen kunnen niet in alles excelleren. Het is dus de vraag hoe financieel gezond die investering van 190 miljoen voor de nieuw- en verbouw van Amphia is, en daarmee ook hoe financierbaar die is.

Delen