Schippers schudt iedereen wakker

“We kunnen niet het hele gebouw aanpassen aan de rolstoelgebruiker”, zegt de projectdirecteur van het nieuw gebouwde gezondheidscentrum in Etten-Leur, in antwoord op een klacht van rolstoelgebruikers over de smalle gangen in het pand. In de strijd om de selectieve zorginkoop die na de tweede lijn nu ook in de eerste lijn op het punt van uitbarsten staat, stelt dit centrum zichzelf direct op een achterstand. Dat is niet slim.

In de tweede lijn gaat die selectieve zorginkoop trouwens grootschalig aangepakt worden, als we de ‘welingelichte bronnen’ rondom minister Edith Schippers van VWS mogen geloven die het Financieele Dagblad gisteren citeerde. Schippers wil de zorgverzekeraars op korte termijn veel meer verantwoordelijkheid geven voor de verdeling van het budget voor de curatieve zorg. Om die inkooprol te kunnen waarmaken, moet de ex-post risicoverevening van de zorgverzekeraars worden afgeschaft. “Dan gaan de premies voor onze verzekerden omhoog”, roept voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland altijd als dit punt aan de orde wordt gesteld. Maar dit hoeven ze helemaal niet te doen, als ze hun inkooprol inderdaad serieus oppakken door op basis van kwaliteitsindicatoren selectief te gaan contracteren.

Hoog tijd voor de ziekenhuizen dus om de kwaliteit van hun medisch handelen optimaal transparant te maken. Ze worden hierin allemaal elkaars concurrenten. Concurrentie van de zelfstandige behandelcentra hebben ze al. Die lonken naar de zorgverzekeraars met lagere tarieven. En de plastisch chirurgen – in volume een van de belangrijkste zorgaanbieders in ZBC’s en dus een van de grootste concurrenten van de ziekenhuizen – werken bovendien aan kwaliteitsnormen. Vijf jaar na de stelselherziening in de zorg gaat de strijd nu dan dus toch echt beginnen.

Delen