Schippers trekt een sprintje

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten zette gisterenochtend fors in op Twitter: “Nu het langverwachte debat over preventie in de Tweede Kamer. Met de minister van VWS: Volksziekten, Winstbejag en Sigaretten.” Haar frustratie over het uitblijven van een heldere preventieparagraaf in het beleid van Edith Schippers (VWS) ligt er dik bovenop.

De insteek die Schippers zelf als voorzet voor het debat koos, is op zijn minst verrassend te noemen. In de Volkskrant liet zij weten dat zij wettelijke maatregelen overweegt tegen de voedingsindustrie als die niet snel het vet- en zoutgehalte in haar producten omlaag brengt. Pardon mevrouw, u was toch liberaal? En u vond toch dat de burger zelf verantwoordelijk was voor zijn gezondheid?

Het is een rare draai van deze minister, die er op andere punten in het preventiedebat overigens wel blijk van geeft dat ze het licht begint te zien. Preventie hoort geen landelijk programma te zijn, vindt ze nu, maar moet maatwerk zijn. “In hartje Amsterdam zijn andere maatregelen nodig dan op het platteland”, stelt ze. We zullen haar maar vergeven dat ze vooral anderen napraat als ze dit zegt. Jan Benedictus van de NPCF bijvoorbeeld, die vorig jaar in een interview aan me uitlegde waarom ‘one size for all’ niet werkt. Of hoogleraar effectiviteit individuele preventie Ien van de Goor (Universiteit Tilburg), die me zei dat verbinding op lokaal niveau een kritische succesfactor is voor preventie. Ook de nadruk op scholen komt niet uit Schippers’ eigen koker. Paul Rosenmöller (ambassadeur Jongeren op Gezond Gewicht) roept het al langer: “Via de jongeren bereik je ook de volwassenen.”

Maar goed, Schippers komt in ieder geval in beweging. En dat valt te prijzen, ook al rent ze dus vooral anderen achterna en komt ze rijkelijk laat met dit geluid.

Delen