Schouders eronder
De PvdA stelde vorige week dat er een meldpunt moest komen tegen verspilling in de zorg. En al binnen een week zegt Edith Schippers (VVD) in de Tweede Kamer toe dat er een breed platform komt tegen verspilling in de zorg met een apart meldpunt. Als dat geen dadendrang is.
De Europese commissarissen Neelie Kroes en Tonio Borg springen meteen bij, door te stellen dat we de digitale revolutie moeten omarmen om de stijgende zorgvraag voor mensen met chronische aandoeningen te kunnen blijven beantwoorden. Dit niet doen, is inderdaad geld verspillen. Ook de Stichting Klokkenluiders (Verstandelijk) Gehandicapten Zorg schiet Schippers te hulp. Die waarschuwt dat binnen zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten jaarlijks tientallen miljoenen euro’s weglekken door fraude. Pure verspilling.
Als je dit optelt bij de verspilling aan medische hulpmiddelen en dubbele onderzoeken die Schippers zelf noemt, kom je al snel aan de twee miljard euro die zij zelf schat dat jaarlijks aan verspilling in de zorg verloren gaat. Het gekke is dat iedereen die in de zorg werkt of die van zorg gebruik maakt al jarenlang weet van die verspilling, maar dat er toch niets tegen gebeurt. Er is blijkbaar nooit een sense of urgency geweest om dit te doen. Die lijkt er nu wel te zijn, al kun je je tegelijkertijd afvragen in hoeverre dit echt zo is. Een platform creëren en een meldpunt openen betekent vooralsnog alleen dat je aandacht creëert voor het onderwerp. Het markeert een punt in de tijd. Maar vervolgens moet er wel echt iets gaan gebeuren met de gegevens die de komende maanden bij dit platform en meldpunt gaan binnenstromen. Ook als Schippers in de loop van die komende maanden allerlei andere dossiers op haar bureau krijgt die schreeuwen om aandacht. Dus als u nu allemaal even meewerkt…
4 reacties
Wordt er door de politici ook gekeken naar de verspilling die ze zelf teweegbrengen? Ik memoreer even aan de vogelgriepvaccins die weggegooid zijn… En wordt er gekeken of de zorgverzekeraars hun werk wel efficient en goedkoop uitvoeren? Die worden tenslotte ook door de verzekerden betaald. Is het nou echt nodig dat de kopmannen daarvan pak hem beet 5k per jaar opstrijken? Dat hele wagenpark en de marmeren gebouwen, zijn die ook allemaal echt nodig???
Bill
7 december 2012 / 09:41Veel medicijnen worden weggegooid, met name ook door senioren. Dat zou minder kunnen worden als artsen (herhaal)recepten niet uitschreven voor 3 maanden maar voor 1 maand met 2 toegestane herhalingen.
In kringen van cardiologen wil men meedere medicijnen voor (preventieve) behandeling van hart- en vaatziekten combineren in 1 pil 1 x daags. Dat zou de therapietrouw bevorderen. De farmaceutische industrie zal er blij mee zijn, want dat vermeerdert de vraag. Maar als er een reden is de dosering van 1 pil te wijzigen wordt de hele (vaak dure) pil weggegooid. Er zal wel niet veel aan te doen zijn. In het verleden was er bij artsen grote weerstand tegen gecombineerde pillen. Dat was strijdig met individueel doseren. Misschien toch iets om over na te denken ?
A.J.J. Kompier, arts
7 december 2012 / 12:42Allemaal de schouders eronder? Als we met ons allen allemaal aan 1 kant gaan tillen zal het zeker lukken dit dwaze systeemmodel te doen kantelen.
In het systeemmodel zitten perverse prikkels die juist de verspilling veroorzaken door vermeende kosten besparingen elders; opbouw van de kosten is complexer dan menigeen denkt en ook het gedrag van verzekeraars werkt besparingen doorvoeren tegen; het wantrouwen is door het systeemmodel alleen maar versterkt.
Per maand afleveren impliceert 3x vergoeding voor de apotheekhoudenden; 11 euro duurder dan 1x per 3 maanden!
Gemiddelde kosten van de geneesmiddelen zelf zijn gedaald tot onder de 1 euro per 3 maanden. Verzekeraars gaan dan ook niet applaudiseren voor het voorstel te knippen. Net zo min de budgetteerder, GMT VWS en Min Fin, dan gaan doen.
Er zijn verzekeraars die knippen toestaan, mits de apotheekhoudende het zelf betaalt; zorg is gratis in de ogen van verzekeraars. Nul tarief is de laatste mode. Nul is ook een getal.
Meerdere middelen in 1 pil wordt al gedaan. Krijg je een specialite met een bijbehorende specialite prijs; factor 50 duurder dan de generieke bestanddelen. Er zijn verzekeraars die deze specialites dan ook niet vergoeden, tenzij op medische noodzaak verklaring en dan krijgt de apotheekhoudende en de arts een boete aan zijn broek. Gemak voor de verzekerde en verbeterde therapie trouw komt met een prijskaartje en dat gaat ten koste van het budget. Budget gaat boven belang van de verzekerden in dit land.
Laat de verzekeraars maar in hun polissen aangeven welke behandelingen zij wel of niet vergoeden. Dat zet zoden aan de dijk en zal de “marktwerking’ in de zorg ten goede komen; verzekeraars die alle geneesmiddelen vergoeden en eventuele voordelen aan de verzekerde zelf laten zullen een 10% hogere premie moeten heffen dan verzekeraars die dure middelen expliciet uitsluiten. Vraag is dan of verzekerden dit risico, is de door de verzekeraar bepaalde behandeling wel de juiste, willen lopen en toch voor de laagste prijs gaan of dat zij zelf de keuze willen houden en de meerprijs bereid zijn te betalen. Dat risico van keuzevrijheid voor de verzekerde wil de Overheid niet lopen; het budget kan dan immers worden overschreden!
Schouders eronder? Het hele zorgstelsel is natuurlijk de grootste veroorzaker van spillage in de zorg. Verzekeraars hebben geen van allen baat bij vermindering van de verspilling: hun verdienmodel is een percentage van de totale kosten aan zorg; hoe hoger de kosten, hoe hoger de marge voor de verzekeraars zelf.
De Convenanten die de Minister met verzekeraars en zorgaanbieders afdwingt bepalen de kosten beheersing in de zorg. Niet de verzekeraars, niet de zorgaanbieders zelf en al helemaal niet de verzekerden zelf. Het is de OECD bekend en deze liberale club adviseert dan ook landen te kiezen voor een NHS/Scandinavisch systeemmodel; alles wordt betaald uit de algemene middelen, heffing via de belastingen, naar draagkracht en uit de lopende rekening; aanhouden van reserves is dan niet nodig. Dat scheelt 12 miljard dood geld!
Geneuzel over vermeende verspiling van 2 miljard valt in het niet bij het bewust laten liggen van 12 miljard belastinggeld.
Volg het OECD model en ook die 2 miljard ligt binnen handbereik: vermindering administratieve lastendruk, raming 15 miljard, vermindering leegstand ziekenhuizen, raming 5 miljard, verhoging gebruik Operatie Kamers, raming 2 miljard, verkorting ligdagen in ziekenhuizen, raming 4 miljard.
En natuurlijk; de kosten van de cure zijn niet afwijkend maar de kosten van de care!
Maar gezien de oplossing van Cie Baarsma zal de Minister hier niet voor kiezen; Cie Baarsma adviseert de Minister te gaan voor strakke budgettering en als het budget is opgemaakt de zorgaanbieders wettelijk te verplichten gratis zorg te blijven leveren tot het nieuwe jaar. Wat is er in te brengen tegen gratis zorg leveren?
Voor zo’n advies moet je een Nederlandse Econoom zijn. Gewoon de schouders eronder zetten en gaan met die banaan.
ANH Jansen
7 december 2012 / 17:40De dwaasheid van het systeemmodel Zorgstelsel 2006 laat zich niet beter uittekenen dan door de laatste actie: uniforme vergoeding voor groothandels voor de distributie van (merkloze) middelen van 22 cent per doosje door alle verzekeraars, voor alle doosjes, voor alle groothandels.
Nederland Kartelparadijs.
Over marktwerking, verspilling, e.d. wordt even niet meer gesproken.
Bedenk ook de impact van deze prijsverhoging op reguliere wijze voor de Achmea contractanten; dagprijs per pakje op basis van DDD.
Indien deze prijsverhoging op normale wijze wordt doorberekend gaat dit ten koste van Achmea; geen enkele apotheek met een IDEA contract kan deze prijsverhoging dragen en zal de contracten moeten opzeggen. Achmea is direct uit de markt geprijsd.
In Nederland Kartelland wordt er dan een polderoplossing voor bedacht.
Schouders eronder? Schop eronder!
ANH Jansen
7 december 2012 / 17:51