Schrijf uw verhaal

Wat gebeurt er als de gemeenten verantwoordelijk worden voor de begeleiding en persoonlijke verzorging van haar burgers die dit nodig hebben? Deze week interviewde ik een zorgaanbieder die zich hierover helemaal niet zo veel zorgen maakt: Lineke van der Scheur van U Staat Centraal in Voorschoten en Wassenaar. “Sinds de bekendmaking dat naast de begeleiding ook de persoonlijke verzorging naar de gemeenten gaat, voel ik een enorme drive om mijn bedrijf richting de Wmo te helpen”, zei ze. “Die twee taken horen in één hand en ze vormen precies wat wij bieden.”

Ze heeft gelijk. U Staat Centraal staat dagelijks klaar voor ongeveer honderd dementerende ouderen in de twee gemeenten. Hebben de gemeenteambtenaren al een visie op wat deze burgers nodig hebben, als zij straks verantwoordelijk voor hen worden? Ik durf de gok aan dat zij op dit moment nog met heel andere beleidsonderwerpen bezig zijn en dat hun beleidsagenda voor 2015 er nog vrij vaag uitziet. Wat ze in ieder geval niet hebben, is ruimte om deze mensen intramuraal te bieden wat ze nodig hebben. Het nieuwe verpleeghuis in Voorschoten heeft nu al een wachtlijst van twintig mensen voor de indicatie dementie. En in Wassenaar bestaat hetzelfde probleem. Met andere woorden: als die ambtenaren straks wakker worden en beseffen dat ze daadwerkelijk iets moeten gaan doen voor deze kwetsbare burgers, dan is het niet ondenkbaar dat ze de deur wagenwijd open zetten voor U Staat Centraal. Vooropgesteld dat deze aanbieder met een goed verhaal komt natuurlijk. En Van der Scheur is slim genoeg om dat verhaal nu al te schrijven.

Mijn boodschap aan de andere zorgaanbieders die in 2015 op het netvlies van de gemeenten moeten staan luidt dan ook: begin vandaag nog aan uw verhaal te schrijven.

Delen