Schuldvraag
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt in vijf jaar tijd met ruim een vijfde is gegroeid. De teller staat nu op 298.000. Deze mensen zijn natuurlijk wel verzekerd tegen ziektekosten – dat is immers verplicht – maar ze hebben al minimaal zes maanden geen premie meer betaald. VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte wees er in een BNR-interview op dat mensen die de premie niet betalen al na twee maanden een waarschuwing van de zorgverzekeraar krijgen met een aanbod van een betalingsregeling. Reageren ze daar niet op, dan komen ze in een ‘heel naar’ regime terecht, stelde hij hierbij.
Het achterliggende probleem is natuurlijk dat dit heel nare regime voor de meeste van deze mensen niet op zichzelf staat. In de social media reacties op het nieuwsbericht over het groeiend aantal wanbetalers wijzen enkelen minister Edith Schippers van VWS aan als de zondebok die het probleem heeft veroorzaakt. Dat is onzinnige framing, want het wekt de suggestie dat de wanbetalers slechts één schuldeiser zouden hebben en dat het huidige zorgstelsel waarvoor Schippers verantwoordelijk is dus de boosdoener is. Het ligt veel meer voor de hand dat dezelfde mensen op veel meer fronten in de financiële problemen zitten. Dat die groep de laatste jaren gegroeid is, is niet vreemd. Veel mensen zijn immers getroffen door de economische crisis die ons land heeft getroffen. Natuurlijk hebben deze mensen ook problemen met het betalen van hun zorgpremie. Maar dit probleem versmallen tot iets dat exclusief met de zorg te maken heeft, gaat voorbij aan de realiteit waarin deze mensen gevangen zitten.
5 reacties
Over frames gesproken…
G K Mitrasing
19 oktober 2015 / 12:51Leg eens uit wat je met die opmerking bedoelt Glenn. Het ligt immers redelijk voor de hand dat de mensen die niet het geld hebben om de zorgpremie te betalen dezelfde mensen zijn die ook problemen hebben met de huur, gas, water en elektriciteit en andere rekeningen die iedere week of maand op de mat vallen. Dan zeggen “Het is allemaal de schuld van Edith Schippers” is wel wat kort door de bocht.
Frank van Wijck
19 oktober 2015 / 13:05Het is de schuld van de rooie rakkers; ze zouden zich kapot moeten schamen voor al die wanbetalers.
Goed dat er een fors tegengeluid komt vanuit de VVD ( ” klaplopers, een heel naar regime” ) .
Tijd overigens dat ZN bij monde van mijnheer Rouvoet zich gaat profileren als de hoeder van de solidariteit.
Bruyns
19 oktober 2015 / 15:05-1. zorgverzekeraars maken 230000 Euro per uur winst;
-2. wanbetalers kosten 1.2 miljard euro per jaar.
Trekt u uw conclusie dus vooral zelf.
F. Vernimmen
19 oktober 2015 / 21:37Zorgverzekeraars maken geen winst. Wel houden ze – door de overheid verplicht opgelegde – reserves aan. De regels die daaraan worden gesteld worden per 1 januari door Europese regelgeving strenger. Afgezien daarvan is de discussie niet zo simpel als 1 en 1 is 2. Het zijn geen zaken die tegen elkaar kunnen worden weggestreept. Als u morgen op uw werk komt en zegt dat u 10.000 euro in de Staatsloterij hebt gewonnen, en uw baas zegt: “Dan heb je de komende paar maanden geen salaris van me nodig”, dan zegt u ook niet: “Dat is goed hoor, laat maar zitten”.
Een zorgverzekering hebben is verplicht en dat is niet voor niets. Het dekt medische kosten die voor een individu niet op te brengen zijn. De zorgverzekeraar is de partij die deze premie int, maar is niet de eigenaar van dat geld en heeft dus ook niet het recht om te zeggen: “Laat maar zitten als u het niet kunt opbrengen”. Bovendien, waar trekt u dan de grens? Moet de zorgverzekeraar dan ook de huur, het gas, water en licht en de andere rekeningen betalen die iemand die diep in de schulden zit zelf niet kan opbrengen?
Frank van Wijck
19 oktober 2015 / 22:58