Scoren

Sommige mensen in mijn social media tijdlijn hadden weinig tijd nodig om Leon van Halder (bestuursvoorzitter van Radboudumc) af te serveren met termen als ‘juichaapje van het huidige kabinetsbeleid’ na zijn oproep aan het kabinet om niet weer een stelselwijziging door te voeren. Natuurlijk, Van Halder was in het verleden secretaris-generaal van het ministerie van VWS, maar als ziekenhuisbestuurder ziet hij nu ook de andere kant van de spiegel. En dat maakt hem wel degelijk tot iemand die de moeite waard is om serieus naar te luisteren.

Bovendien, Van Halder is niet zwart-wit. Hij benoemt ook wat beter kan in het huidige stelsel. En dat zijn stuk voor stuk relevante dingen, maar ook allemaal dingen die binnen het huidige stelsel oplosbaar zijn. Van Halder heeft gelijk als hij stelt dat het veel waardevoller is om de energie daarop te richten dan op een stelselwijziging waaraan patiënten niets hebben en die professionals afhoudt van waar het om gaat.

Van Halder staat gelukkig niet alleen in zijn opvatting dat versterking van het huidige stelsel de voorkeur geniet. En het is niet voor het eerst dat de Euro Health Consumer Index de hoeders van ons huidige stelsel gelijk geeft, door ons zorgsysteem in zijn nieuwe jaarlijkse index tot koploper in Europa te bestempelen, met een gemiddelde score die er niet om liegt: een 9,3. Natuurlijk wordt door sommigen ook deze score weer direct weggezet als ‘niet relevant’. Maar wat me wel opvalt, is dat het vooral zorgaanbieders zijn die dit doen, terwijl die score juist gebaseerd is op de waarde voor patiënten. En voor wie is de zorg bedoeld?

Delen