Sfeertje

Ergens in de vroege jaren negentig verscheen de Amerikaanse televisie-serie ER, over de Emergency Room van een opleidingsziekenhuis in Chicago. Uiteraard met het lief en leed van verpleegkundigen en dokters in alle rangen en standen. En een enorme hoeveelheid aan multitrauma- en psychiatrische patiënten, die af en aan werden gevlogen met heli’s of binnen werden gereden via de klapdeuren van een ambulance-ingang.

ER werd jarenlang uitgezonden en ik genoot ervan. Niet alleen vanwege de acteur George Clooney – die als doctor Doug Ross zelfs ooit de cover van Arts en Auto haalde – maar ook vanwege alle medische sensatie die op het scherm voorbijkwam. Een aaneenschakeling van rampen, waarvan de gevolgen door de koelbloedigheid en kennis van de helden (artsen en verpleegkundigen) doorgaans beperkt bleven.

De collega’s moesten het dus in meerdere opzichten van elkaar hebben tijdens zulke diensten

Zelf werkte ik in die tijd als verpleegkundige op een gesloten afdeling in de acute psychiatrie. Ook bij ons was er met enige regelmaat sprake van spanning en sensatie. Onze arts-assistenten waren net als in de serie ook altijd oververmoeid, maar daarmee houdt de vergelijking wel op. Want de patiënten die bij ons door politie of ambulancepersoneel binnen werden gebracht, waren niet zo gezellig ‘gek’ als hun evenknieën in de serie. Ik herinner me vooral veel agitatie, angst en eenzaamheid.

Onlangs kreeg ik ER op dvd cadeau en gisteren keek ik een aflevering waarin het bijna Kerst was. Ondanks alle ellende die voorbijkwam, hing in de aflevering zo’n fijn driving-home-for-christmas-sfeertje. Precies het sfeertje dat wij (de collega’s) ook op de afdeling probeerden te creëren tijdens de feestdagen. Maar kerstbomen helpen niet tegen depressie, suïcidaliteit en psychose en dus was de sfeer toch vaak bedrukt. Om nog maar te zwijgen over het aantal bijzondere voorvallen dat de neiging had op zulke dagen uit de gemiddelden te lopen. De collega’s moesten het dus in meerdere opzichten van elkaar hebben tijdens zulke diensten. Net als in de serie, die in dat opzicht weer wel strookte met de realiteit. Al hadden we nooit een arts-assistent die aan George Clooney kon tippen.

Ik wens u namens de redactie mooie dagen en rustige diensten toe.

 

 

 

Delen