Simpelweg te complex

Waar een bestuurswetenschapper en een organisatiewetenschapper ons ervoor waarschuwen dat we als het over de zorg gaat niet te veel moeten verwachten van de overheid, spreekt de Consumentenbond juist de boodschap uit dat de overheid wat meer ambitie moet tonen om te zorgen dat we gezond blijven.

Duco Bannink en Sierk Ybema vinden dat VWS best een tandje minder mag met zijn spierballentaal over de regie terugpakken. “Centrale sturing werkt alleen als we precies weten waar het heen moet en hoe daar te komen”, stellen ze. Een mooie oneliner, maar in tegenstelling tot veel andere kretologie over de zorg wel een die hout snijdt. De zorg is te complex voor simpele oplossingen en die gaat ook VWS dus met centrale regie niet bieden.

‘Centrale sturing werkt alleen als we precies weten waar het heen moet en hoe daar te komen’

Tegen hetzelfde probleem zal VWS ook aanlopen als het werk maakt van de boodschap van de Consumentenbond om voeding gezonder te maken. Een vet- en suikertax kunnen daarbij zeker helpen. Maar invoering daarvan biedt nog geen garantie dat mensen gezonder gaan eten, laat staan meer gaan bewegen of op andere fronten hun leefstijl gaan aanpassen. Anders gesteld: mensen meer mogelijkheden bieden om gezonde keuzes te maken, is nog niet hetzelfde als de regie nemen over gedrag van mensen. En dat is maar goed ook. Mensen behouden zich het recht voor ongezonde keuzes te maken, en gelukkig wonen we niet in een land dat het hen verbiedt om dit te doen. Net als de zorg is ook de mens te complex voor simpele oplossingen.

Delen