Slachtofferisme
Op Twitter lees ik dat iemand de petitie Handen af van GGz-verpleegkundigen afdoet als slachtofferisme. Die opmerking verbaast me, zeker omdat die afkomstig is van iemand die zelf in het veld actief is. De opstellers van de petitie stellen dat eisen, dwingen, provoceren, schelden, spugen, krabben, fysiek geweld, et cetera in de ggz zo vaak voorkomen, dat ggz-verpleegkundigen zijn gaan denken dat het niet anders kan.
Een recent interview voor In voor zorg! drukte mij met de neus op de feiten over hoe logisch die gelatenheid is. Stel je eens een afdeling voor met ernstig psychotische patiënten. Mensen tegen wie altijd gezegd is: je mag hier de rest van je leven blijven wonen. Mensen die volledig gehospitaliseerd zijn en voor wie alles werd geregeld. Het is logisch dat de medewerkers dit na verloop van tijd als de normale gang van zaken gaan beschouwen en dat ze gaan denken: aan deze mensen valt geen eer te behalen. En als dit het gangbare beleid in de ggz was, kun je de medewerkers die houding niet kwalijk menen.
Nu wordt die afdeling ineens geconfronteerd met de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de ggz. Het kernbegrip hierin is ambulantisering, ook voor de langdurige zorg. De medewerkers moeten activerende begeleiding gaan toepassen op cliënten die al jarenlang gewend waren aan volledige hospitalisatie. Die zullen daar op zijn zachtst gezegd niet vriendelijk op reageren. Die gaan eisen, dwingen, provoceren, et cetera. Ik vind die petitie dus helemaal niet zo gek. Je kunt wel zeggen dat die medewerkers uit moeten gaan van hun eigen kracht en zich dus niet in een slachtofferrol moeten laten dwingen, maar dan laat je die medewerkers erg aan hun lot over. De zorgaanbieder die ik interviewde, deed dit overigens gelukkig niet.
3 reacties
Dag Frank,
Met mijn opstelling wil ik verpleegkundigen vooral niet aan hun lot over laten. Integendeel; ik spreek vpk aan op hun eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden die ze al hebben inzake dit probleem wat ik onderken ook vanuit de praktijk zeer herkenbaar vindt.
Organiseer je, bv via een VAR of bouw een professionele positie in waarin jou geluid als professional gehoord wordt en serieus genomen wordt. Dit is al mogelijk, we zien bv steeds meer vpk in de rol van behandelaar. Houdt actualiteit bij en school jezelf in weerbaarheid en agressiepreventie. Ik hoor en zie in de praktijk nog maar al te vaak dat verpleegkundigen zich niet of nauwelijks op de hoogte houden van de actualiteit en een broertje dood hebben aan bij of nascholing.
In een reactie op V&Vn reageerde een van de initiatiefnemers dat uitbannen van de agressie een van de doelen was. Dit geeft blijk van een utopische visie en een toonzetting die niet de mijne is. Ook is de petitie naar mijn idee te eenzijdig en provocatief jegens clienten en organisaties.
Ferenc Koolen
Ferenc Koolen
16 oktober 2012 / 20:49In een reactie op http://www.venvn.nl stel je dat je in de petitie de spiegel mist. Ik denk dat de petitie juist bedoeld is om de GGz een spiegel voor te houden.
Frank van Wijck
17 oktober 2012 / 08:21Beste Frank en Ferenc,
Goed dat je nu 2 kanten belicht. Mijn opstelling bij deze petitie is natuurlijk gekleurd.
Ik vind het goed nu een signaal af te geven. De regels/doelen die nu
zijn opgesteld tav agressie in de zorg, hoe die te verminderen, zijn te algemeen. Het is niet smart geformuleerd, dat heeft als nadeel dat je niet weet welk doel je wil bereiken. In de petitie worden meer concrete getallen aangegeven.
Wat Ferenc hierover meldt, neem ik zeer serieus. Ik zie hoe hij aankijkt tegen Vpk als professionals. Dat vind ik een zeer goede insteek. Zie ook het belang van de VAR en van daaruit een krachtige positie van Vpk in de organisaties. Hier worden momenteel goede resultaten mee bereikt. Zie invulling van de functie specialistisch Verpleegkundige. Zowel binnen de ambulante als intramurale zorg.
Ik was gisteren bij een minisymposium “Agressie in de zorg” georganiseerd door de VAR en OR van GGZ NHN. Alhoewel daar niet meer werkzaam mocht ik daar toch aanwezig zijn. Het verbaasde mij hoe weing hulpverleners trainingen omgaan met (verbale) agressie hebben gevolgd. In mijn tijd bij de PVA en ook nu nog werd hier veel aandacht aanbesteed. Iedere Vpk volgde minimaal 2 trainingen fysieke agressie en één training verbale agressie per jaar. De traingen besloegen meerdere dagen dagdelen.
Ik hoorde van mensen van de OR, dat het animo gering is bij vpk. Ook tav de petitie. De petitie/agressie is weliswaar een bekend thema, maar men is te lui.
Agressie uitbannen in de wereld te beginnen uit de zorg, wat een gelukzalige Utopie 🙂
De petitie is éénzijdig dat klopt.Blijkbaar vind Frenc hem provocatief. Deze mening deel ik niet.
Groet, Daan
Daan van Os
17 oktober 2012 / 08:52