Snel lek geprikt
Belangenpartijen die een ballonnetje oplaten in een poging om de formatiebesprekingen een bepaalde kant op te sturen, krijgen doorgaans nul op het rekest. Nu hangt het natuurlijk wel af van de vraag welke partij het doet en waarmee die komt. Patiëntenfederatie Nederland nemen de politieke partijen doorgaans heus wel serieus. Maar het pleidooi dat die partij nu op de onderhandelingstafel legt – de zorgverzekeraars oproepen niet te wachten tot het nieuwe kabinet er is maar eigenmachtig het eigen risico verlagen naar 175 euro – is dom.
Het pleidooi van Patiëntenfederatie Nederland voor verlaging eigen risico is dom
Gelukkig heeft de Volkskrant het bericht niet sec geplaatst, maar meteen weerwoord gevraagd aan zorgeconoom Marcel Canoy en Zorgverzekeraars Nederland. Canoy zegt terecht: als de zorgverzekeraars dit samen afspreken, is dat een kartelafspraak. En ZN zegt kort en goed dat Patiëntenfederatie Nederland beter had moeten weten, omdat ze met een onrealistisch voorstel komt. Als ze vooraf even bij die twee partijen had gepolst, was ze waarschijnlijk nooit met het pleidooi naar buiten gekomen.
In de discussie die op Twitter over het voorstel ontstond mengde zich onder anderen Joop Meijer. Hij vroeg zich af of de verlaging van het eigen risico geen sigaar uit eigen doos is. De premie moet immers omhoog om dit te bekostigen. De Patiëntenfederatie antwoordde: “Het eigen risico daalt meer dan de premie stijgt. Dus heel Nederland zorgt dat een kwetsbare groep jaarlijks minder hoge kosten heeft.” Een mooi ideaalbeeld, maar Meijer vroeg zich terecht af of dit niet de solidariteit aantast. Hetzelfde gebeurt trouwens als alle zorgverzekeraars min één met het plan meedoen. Gezonde burgers gaan dan naar die ene omdat die een lagere premie biedt. En misschien kiezen ze daar zelfs wel voor een vrijwillig hoger eigen risico.
7 reacties
Ik vind een eigen risico van 395 euro eigenlijk al een aantasting van de solidariteit. Er is maar een relatief klein deel van de bevolking dat helemaal niks hoeft te betalen en als die ook nog een verhoogd eigen risico nemen dan zijn ze wel erg veel goedkopen uit dan degene die pech hebben ziekt te zijn
Menno Oosterhoff
23 augustus 2017 / 10:42Ja, dat ben ik met je eens. En veel politieke partijen zijn inmiddels wel dezelfde mening toegedaan. Ook André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland heeft al herhaalde malen gewaarschuwd dat de hoogte van het eigen risico een probleem begint te worden. Het is dan ook zeker mogelijk dat hier in de komende kabinetsperiode iets aan wordt gedaan. De manier waarop Patiëntenfederatie Nederland aandacht vraagt voor het onderwerp draagt echter op geen enkele wijze constructief bij aan de discussie.
Frank van Wijck
23 augustus 2017 / 11:12Ik ben er mee eens dat 385 euro best een boel geld is. Maar wanneer je het verdeeld over bijvoorbeeld 10 maanden. Dan is het 38,50 per maand en dat is al heel wat minder dan in een keer 385 euro.
Maar goed het blijft toch geld. Dat je liever uitgeeft aan leuke dingen. Op zich vind ik het prima om het eigen risico naar beneden te doen, maar daar gaat de politiek over. Volgens mij wouden het CDA en CU iets doen aan het eigen risico. Ik verwacht wel dat er iets mee gaat gebeuren.
Tja dat het oneerlijk is voor mensen die geen zorg gebruiken. Het klopt dat over het algemeen mensen er niet voor hebben gekozen om ziek te zijn. Dat zelfde kun je ook zeggen van mensen die gezond zijn. Hebben die daar heel bewust voor gekozen? Meestal niet.
Ik vind eigen risico dus ook geen boete op ziek zijn. Maar gewoon een gegeven dat wanneer je bepaalde soorten zorg gebruikt de eerste 385 euro voor eigen rekening is.
Daarnaast kun jij je terecht afvragen dat wanneer je een kunstgebit moet, een been hebt gebroken, bloedonderzoek, hoorapparaat of een orthopedische schoen moet wel ziek bent?
Joop Meijer
23 augustus 2017 / 20:48Wanneer je het verdeelt zou ik dan toch met een ’t’ schrijven. Het bedrag van het eigen risico verdelen over 10 of 12 maanden maakt het overzichtelijk, wat het betekent voor de maandelijkse lasten. Waterschapslasten of afvalstoffenheffing betalen we ook en daar hoort men nauwelijks over morren.
Anneriek Risseeuw
24 augustus 2017 / 14:15Ik vind het geen dom voorstel. Het nodigt de verzekeraars uit to put their money where their mouth is. Winst maken of zorgen ‘voor de patient’ zoals we in de decembermaand tot vervelends toe moeten zien en horen, maar waar we de overige 11 maanden bar weinig van merken. Het afschuiven naar de politiek zegt genoeg.
Alberts
24 augustus 2017 / 21:49Hoezo afschuiven? De hoogte van het eigen risico is wettelijk vastgesteld.
Frank van Wijck
25 augustus 2017 / 12:11natuurlijk, maar ik bedoel met die opmerking dat het de ZV zou sieren zelf een visie te ontwikkelen en met een statement te komen. Ik had beter wijzen naar in plaats van doorschuiven kunnen gebruiken.
Alberts
25 augustus 2017 / 20:26