Snel lek geprikt

Belangenpartijen die een ballonnetje oplaten in een poging om de formatiebesprekingen een bepaalde kant op te sturen, krijgen doorgaans nul op het rekest. Nu hangt het natuurlijk wel af van de vraag welke partij het doet en waarmee die komt. Patiëntenfederatie Nederland nemen de politieke partijen doorgaans heus wel serieus. Maar het pleidooi dat die partij nu op de onderhandelingstafel legt – de zorgverzekeraars oproepen niet te wachten tot het nieuwe kabinet er is maar eigenmachtig het eigen risico verlagen naar 175 euro – is dom.

Het pleidooi van Patiëntenfederatie Nederland voor verlaging eigen risico is dom

Gelukkig heeft de Volkskrant het bericht niet sec geplaatst, maar meteen weerwoord gevraagd aan zorgeconoom Marcel Canoy en Zorgverzekeraars Nederland. Canoy zegt terecht: als de zorgverzekeraars dit samen afspreken, is dat een kartelafspraak. En ZN zegt kort en goed dat Patiëntenfederatie Nederland beter had moeten weten, omdat ze met een onrealistisch voorstel komt. Als ze vooraf even bij die twee partijen had gepolst, was ze waarschijnlijk nooit met het pleidooi naar buiten gekomen.

In de discussie die op Twitter over het voorstel ontstond mengde zich onder anderen Joop Meijer. Hij vroeg zich af of de verlaging van het eigen risico geen sigaar uit eigen doos is. De premie moet immers omhoog om dit te bekostigen. De Patiëntenfederatie antwoordde: “Het eigen risico daalt meer dan de premie stijgt. Dus heel Nederland zorgt dat een kwetsbare groep jaarlijks minder hoge kosten heeft.” Een mooi ideaalbeeld, maar Meijer vroeg zich terecht af of dit niet de solidariteit aantast. Hetzelfde gebeurt trouwens als alle zorgverzekeraars min één met het plan meedoen. Gezonde burgers gaan dan naar die ene omdat die een lagere premie biedt. En misschien kiezen ze daar zelfs wel voor een vrijwillig hoger eigen risico.

Delen