Sneller wordt het niet

Toen enkele maanden geleden de iPhone 15 werd onthuld, kelderde de aandelenkoers van Apple. De processor van de nieuwe telefoon was maar 10 procent sneller, de camera ietsje beter. De grootste vernieuwing was de USB-C-stekker, waarmee de iPhone eindelijk voldoet aan de Europese eisen voor standaardstekkers. Meer verbetering zat er niet in, tot chagrijn van beleggers.

Tien jaar geleden betekende elke nieuwe versie een sprong vooruit. Maar de tijd dat elektronica snel verbeterde, is voorbij. Een telefoon van een paar jaar oud kan nog prima mee. De verkoop van telefoons daalt wereldwijd daarom al jaren. Ook tablets, smartwatches, laptops, koptelefoons en tv’s verbeteren nog maar weinig. Met een oude tablet kun je uitstekend films bekijken, de krant lezen en bankzaken regelen. Daarvoor is de elektronica allang krachtig genoeg. De apparaten gaan ook steeds meer op elkaar lijken. De verbetering die één fabrikant bedacht, is allang nagedaan door anderen. In de winkel zien ze er daardoor allemaal hetzelfde uit. Dat hebben ze gemeen met koelkasten en wasmachines.

Apparaten gaan steeds meer op elkaar lijken

De chips kunnen bovendien niet veel sneller worden. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw verdubbelden de prestaties van elektronica elke twee jaar. Maar het laatste decennium zit de klad in deze wetmatigheid. De nieuwste chips hebben details die maar tien atomen breed zijn. Veel kleiner kan niet meer. Het Nederlandse bedrijf ASML is de enige die machines kan leveren die zulke chips maken. Om één machine te vervoeren, zijn vier Boeing 747’s nodig. Aanschafprijs: 350 miljoen euro. Ook dat is aan de grens van het mogelijke.

Vernieuwingen moeten komen van de software, niet meer van de apparaten zelf. Daarom leveren fabrikanten meestal maar een paar jaar updates. Daarna moet je iets nieuws kopen. De nieuwe Ecodesign-richtlijn van de EU maakt daaraan binnenkort een einde. Als reactie kondigden fabrikanten al aan dat ze hun producten langer blijven updaten. De volgende telefoon kan minstens vijf jaar mee.

Delen