Sociale dienstplicht

Of Sander Loos (tandarts-endodontoloog en hoofdredacteur van TandartsPraktijk) vrienden maakt met zijn opiniebijdrage in NRC is de vraag. Maar hij snijdt wel een onderwerp aan dat het verdient om over na te denken.

Kort samengevat: een tandarts opleiden kost pakweg 1,2 miljoen euro en voor die investering mag de jonge tandarts best wat terug doen. Natuurlijk heeft die het recht om niet fulltime te werken, maar tegenover de investering die in hem of haar is gedaan mag ook een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid staan. Loos werpt daarom de vraag op ‘Wat is er mis mee om als net afgestudeerde tandarts je kwaliteiten maatschappelijk in te zetten?’. En op die vraag is welbeschouwd maar één antwoord passend: daar is niets mis mee.

‘Wat is er mis mee om als net afgestudeerde tandarts je kwaliteiten maatschappelijk in te zetten?’

Het idee behoeft natuurlijk verdere uitwerking. Tegenover het vervullen van de sociale dienstplicht die Loos voorstelt zou een beloning kunnen staan. Financiële of organisatorische ondersteuning bij het opstarten van een eigen praktijk bijvoorbeeld, of kwijtschelding van een percentage van de studieschuld. Maar tegelijkertijd zou het spijtig zijn als het idee – en de verdere uitwerking ervan – zich alleen beperkt tot de tandheelkunde. Wat te denken van de huisartsenzorg bijvoorbeeld. Er worden beslist voldoende huisartsen opgeleid, dat is het probleem niet. Maar toch is het op een aantal plaatsen in het land voor mensen onmogelijk om een eigen huisarts te vinden.

Mag van net afgestudeerde artsen de maatschappelijke verantwoordelijkheid worden verwacht om na hun opleiding gedurende een beperkte tijd – Loos stelt voor de tandartsen één of twee jaar voor – een sociale dienstplicht te vervullen, als daar ook wat tegenover staat?

Delen