Sombere stemming
Politieke debatten en keuzes maken waar mensen echt wat aan hebben, het blijft een dingetje. De hele Kamer stemde deze week in met de oproep van Kamerlid Nicki Pouw-Verweij (JA21) aan de regering om zich ‘onmiddellijk en actief’ in te zetten voor de instroom en opleiding van IC-verpleegkundigen. Maar voor een motie om meer geld vrij te spelen voor zorgsalarissen was het kabinet blijkbaar dan ineens weer te demissionair.
In het begrotingsdebat speelde het woord preventie een grote rol, maar een suikertaks of verlaging van het btw-tarief op groente en fruit haalde het dan weer niet. Het nu al geruime tijd demissionaire kabinet had daarover al veel eerder een beslissing kunnen nemen, want dat die stap effectief is, is al veel langer bekend. Helaas is ook de beslissing om de prijs van een pakje sigaretten te verhogen naar 10 euro doorgeschoven naar volgend jaar. Blijkbaar in de aanname dat we dan een kabinet hebben, en dat dit de beslissing wél durft te nemen.
‘Voor een motie om meer geld vrij te spelen voor zorgsalarissen was het kabinet blijkbaar dan ineens weer te demissionair’
Over een andere zaak was de voltallige Kamer dan weer wel enthousiast, namelijk om ruimte te creëren voor langere huisartsconsulten. Blijdschap in huisartsenland? Niet echt. Geld krijgen voor langere consulten betekent immers niet dat huisartsen meer tijd krijgen voor langere consulten. De werkdruk nietwaar?
Meer tijd voor de patiënt vraagt om praktijkverkleining, klinkt het. Maar praktijkverkleining leidt niet tot een daling van het aantal patiënten. Verlaging van de normpraktijk betekent dus dat meer praktijkhouders nodig zijn. Misschien een goed onderwerp voor een volgend Kamerdebat.