Space, the final frontier

Het persbericht dat gisterenmiddag met een kleine ‘bliep’ in mijn postvak in belandde, begint zo: “Stel je voor dat medisch specialisten hun patiënten alleen nog spreken via een videoverbinding. Zorgrobots houden je thuis gezelschap voor medische controles en een goed gesprek. Alle behandelingen worden afgestemd op jouw eigen specifieke dna-profiel en een medisch laboratorium is niet groter dan een pil.”

Ga je dan rechtop zitten of niet? Ik wel in ieder geval, ik had even het gevoel een aflevering van Star Trek ingezogen te worden. Maar de opstellers van het persbericht hebben natuurlijk gewoon gelijk als ze stellen dat dit allemaal al lang geen toekomstmuziek meer is. Robotica, nanotechnologie, telemedicine, genetica en personalized medicine zijn al gangbare termen aan het worden in de zorg. Toegegeven, recent interviewde ik twee medisch specialisten, die mij ieder voor zich terug op aarde brachten met de nuchtere mededeling dat we met de ontwikkeling van personalized medicine nog ‘aan het begin van het begin’ staan. Maar we zijn wel een onomkeerbare weg ingeslagen.

In het kader van de wetenschapsmaand Shaking Science organiseert CSG Center for Society and the Life Sciences op zondag 18 november een congres over deze materie onder de noemer Science fiction in de zorg. Of we deze kant op moeten willen met de ontwikkelingen in de zorg – vooral op het punt van dokters op afstand en robots dichtbij – is een vraag waard. Maar gelet op de vergrijzing en de ingrijpende bezuinigingen op de voorzieningen in de zorg is het enige alternatief je schoonmoeder in huis nemen en minder gaan werken zodat je voor haar kunt zorgen. Bent u daar klaar voor?

Delen