Sparen in het buitenland
Het kan goed zijn dat u verdrietig wordt van de karige rentevergoedingen bij Nederlandse banken. Het gaat vaak om slechts honderdsten van een procent, terwijl u daarmee volgend jaar minder kunt kopen dan vandaag, omdat de inflatie hoger is en u mogelijk belasting betaalt.
Een goede oplossing voor dat ‘probleem’ is om geplande aankopen, onderhoud of investeringen, waarvoor u de middelen hebt, vooral niet uit te stellen. Afgaand op het aantal bouwcontainers en steigers overal in Nederland lijkt deze oplossing massaal omarmd te worden. Dat is goed voor de economie – die met COVID-19 wel een steuntje in de rug kan gebruiken – én goed voor uw portemonnee omdat uw koopkracht niet wordt uitgehold.
Maar wat als uw spaargeld bedoeld is om er in de toekomst fijner van te kunnen leven, studies van uzelf of uw kinderen van te betalen of als appeltje voor de dorst? Die toekomstige diensten kunt u niet naar voren halen en spaargeld dat als buffer voor tegenvallers dient, moet u ook vooral niet nu uitgeven. Voor het geld voor later waar u geen beleggingsrisico mee kunt of wilt lopen, blijft sparen toch de meest logische keuze. Ook al daalt daarvan nu elk jaar de koopkracht.
‘Niet elke 0,1 procent extra rente is ‘winst’’
Is sparen in het buitenland dan misschien een alternatief? Wees daar voorzichtig mee. Dat loopt niet altijd goed af (Icesave). Er zijn platforms die het openen van deposito’s met iets hogere rentes bij buitenlandse banken faciliteren, zoals Raisin en Savedo. Maar hoe goed is in dat buitenland het depositogarantiestelsel? Dekt dat uw spaargeld in euro’s af of in lokale valuta? Wordt er bronbelasting ingehouden waar u zelf weer achteraan moet? Niet elke 0,1 procent extra rente is ‘winst’, het kan ook gedoe en nieuwe risico’s opleveren. Als u of uw adviseur het benodigde huiswerk niet wil of kan doen, spaar dan liever alleen bij veilige Nederlandse banken en verdeel het over banken als het meer is dan de deposito- garantiegrens.
Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.