Speculatief

“Benieuwd of de patiënt wint”, tweet Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) naar aanleiding van de beslissing van patiëntenfederatie NPCF om de al goedgekeurde fusie tussen de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom aan te vechten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf deze fusie groen licht omdat deze de concurrentie niet zou beperken. Een speculatieve conclusie, stelt de NPCF.

Is dat waar? Dit hangt af van de vraag naar welke concurrerende ziekenhuizen de patiënt kan. Die kan naar Breda of naar Goes, maar hij kan ook België in. Voor een meer complexe behandeling kan hij naar Rotterdam of Antwerpen. De vraag of dit voldoende is om niet concurrentiebeperkend te zijn, moet de patiënt in eerste instantie zelf beantwoorden. Die moet bepalen welk van de beschikbare ziekenhuizen de beste kwaliteit levert voor de behandeling van de kwaal waaraan hij lijdt. Maar van de overheid moet hij ook nadenken over de vraag of hij eigenlijk wel naar het ziekenhuis moet. Als die kwaal ook in de eerste lijn kan worden behandeld, is het concurrentieperspectief al meteen weer een stuk ruimer.

Je zou er als patiënt keuzestress van krijgen. Als patiënt alleen win je het dus nooit, om Lea Bouwmeester maar even een tegenzetje te geven. Als patiënt en zorgverzekeraar samen kun je wél het verschil maken. Natuurlijke bondgenoten zou ik denken, al weet ik dat ik sommige lezers regelrecht naar het reactieveld hieronder stuur als ik dat zeg. Toch is het zo, want als de zorgverzekeraar slim inkoopt, bewaakt hij de prijs en de kwaliteit en hoeft de vrees van de NPCF – dat die fusie een kostenopdrijvend effect kan hebben – dus niet uit te komen. Ook dat is speculatief, zult u zeggen. Maar wel het verweer waarmee de ACM zal komen. En naar mijn idee terecht.

Delen