Spoedeisende hulp

Buikpijn, erge buikpijn. Zaterdag 14.00 uur. Mijn dochter heeft het slecht. Bel de huisartsenpost. Iemand aan de andere kant van lijn vraagt me het hemd van het lijf, en daarna nog eens mijn dochter. Ja, u kunt een afspraak maken met een van de huisartsen. Vereerd ben ik.

Aangekomen op de post drie kwartier wachten, waarom is me een raadsel. Onderzoek huisarts. “Zou zo maar appendicitis kunnen zijn, maar ik kan hier de diagnose niet met zekerheid stellen. Ik verwijs naar stad op 20 kilometer van hier, naar de SEH.” Mooi.

Half uur later aangekomen aldaar. Receptioniste waarschuwt dat het een lange middag kan gaan worden. Dochter veel pijn. Na 30 minuten aan de beurt. Nu begint de ellende pas echt! Wachten, wachten, wachten. Uur na uur, het worden er zes. Verpleegkundige, dokter A, dokter B, dokter C. (in totaal tien dokters gezien) Bloedonderzoek. Urineonderzoek. Voor de tweede keer deze dag. Echo. Lijkt wel op blindedarmontsteking.

Dochter crepeert zo langzamerhand. Pijnstillers. Het lijkt erop dat ze geopereerd gaat worden. Nuchter blijven. Inmiddels 22.00 uur, nog niets gebeurd. Opname. Dochter veel pijn. Is nu erg laat op de avond en net spoedgeval tussendoor. Operatie morgenochtend. Slaap lekker.

Ochtend. Geen arts te bekennen. Geen tijd voor operatie, veel spoedgevallen die voor gaan. Dochter honger, pijn, ongebruikte infuusnaald steekt, is hinderlijk. Ouders wachten, wachten, wachten, op de dokter die niet komt.

Maar dan eindelijk zondag 18.00 uur…De operatie wordt uitgevoerd. Over een half uur. Dochter murw, stuk, emotioneel en lichamelijk. Morgen vroeg naar huis.

In de ochtend weer geen dokter. Om 11.30 eindelijk naar huis. Nog even snel vergeten infuusnaald verwijderen.

Onzinnig: de spoedeisende hulp wordt pas 28 uur na binnenkomst in de SEH verleend. Is dit uit te leggen? Begrijp ik iets van het voornemen om het aantal SEH’s in Nederland terug te brengen tot 40!? Hoe lang zullen dan de mensen moeten wachten op hun spoedeisende klacht?

Verbaasd, verbijsterd. Onbegrijpelijk. Schandalig. Onmenselijk. Door mij aan den lijve ondervonden. Schrap dit onzinnig plan. Mijn dochter gaat het naar omstandigheden goed. De bittere smaak in mijn mond blijft. Nederland op zijn smalst. Zorg in de marge. Slechte kwaliteit. Jammer.

Delen